Srpska Nova godina – slavljenje počelo 1923. a i tada iz inata

14. januar 2021 – Srpska Nova godina – uobičajen je naziv. Dočekana u ponoć, uz vatromet i buku petardi. Pravoslavna Nova godina, i tako je poznata. Ako ćemo po pravdi, nijedan od ova dva naziva ne odgovara, najpravilnije bi bilo „po julijanskom kalendaru“, ali bi to za većinu slavećih bilo svetogrđe. Pogotovo za one mlađe, koji su ubeđeni da je taj praznik u Srba od vajkada, a ne da je počelo da se slavi tek pre jedva sto godina. A i tada – iz inata!

Prva proslava pravoslavne Nove godine zabeležena je kao javno okupljanje u beogradskoj „Kasini“ 1923. godine, kao početak svojevrsnog otpora koji je narod pokazivao ekspanziji jugoslovenstva u politici kralja Aleksandra Karađorđevića. Dakle, ona nije počela da se slavi javno i prkosno 1919. godine, kada je Kraljevina SHS za vancrkvene svrhe usvojila novi gregorijanski kalendar. I Srpska pravoslavna crkva tada se zalagala za usklađivanje kalendara i za to angažovala čuvenog naučnika Milutina Milankovića.

Srbi su postali sumnjičavi tek 1923, kada je zagrebačka Trgovinsko-obrtnička komora objavila da pravoslavna slavlja, prvenstveno Božić i Uskrs, ali i Nova godina, navodno štete privredi i trgovini, da je bolje da praznici budu u isti dan, da se slavi i pazari o istim datumima. Jel tako, rekoše Srbi, i počeše da slave 13. januara! U inat! I Hrvatima i kralju – i sopstvenoj crkvi, ali je ovo poslednje vremenom palo u zaborav.

Kako bilo, pravi zamah je slavljenje Nove godine na ovaj datum dobilo tek u komunističkoj Jugoslaviji, ne baš odmah, kada je mogao da se zaglavi Goli otok i za manje, ali kasnije, kada je malo olabavilo. Naravno, najvećim delom opet iz inata.

Inače, ni svi pravoslavci širom sveta ne slave o ovom danu. Slavi se, osim u Srbiji, Republici Srpskoj, Crnoj Gori, Makedoniji, među pravoslavnim življem u Hrvatskoj, još u Rusiji, Belorusiji, Ukrajini, Jermeniji i Gruziji. Slave je i pravoslavni Japanci, a malo je znano da se Julijanska Nova godina obeležava i u nekim nemačkim kantonima u Švajcarskoj, tamo se to zove Alter Silvester, kao i među Galima u Škotskoj, u Edinburgu je to praznik Am Bothan.

Foto/arhiva: ia.osr.wikipedrg.rs

Skorašnji članci

error: Content is protected !!