U Srbiji se navodnjava samo jedan i po posto poljoprivrednog zemljišta

11. januar 2022 – Od ukupno 3,4 miliona hektara, koliko zvanično ima poljoprivrednog zemljišta u Srbiji, tokom prošle godine navodnjavano je ukupno tek 1,5 odsto, što je oko 52.236 hektara, objavio je danas Republički zavod za statistiku.

Tokom 2021. godine u Srbiji navodnjavano je još za 0,4 posto manje površina nego u prethodnoj godini, stoji u saopštenju RZS.

Za navodnjavanje u 2021. godini, po istom izboru, ukupno je zahvaćeno 92 574 hiljada kubnih metara vode, što je ipak za oko 34 posto više nego u prethodnoj godini. Najviše vode crpelo se iz vodotokova − 84,3%, dok su preostale količine zahvaćene iz podzemnih voda, jezera, akumulacija i iz vodovodne mreže.

Oranice i bašte (sa 94%) imaju najveći udeo u ukupno navodnjavanim površinama, a potom slede voćnjaci (sa 5%) i ostale poljoprivredne površine (sa udelom od 1%).
Najzastupljeniji tip navodnjavanja bio je orošavanjem. Od ukupne navodnjavane površine, orošavanjem se navodnjavalo 91,8%, kapanjem 8,0%, a površinski se navodnjavalo svega 0,2% površine, navodi se3 u saopštenju RZS.

Istraživanjem o navodnjavanju, da ne bude zabune, obuhvaćeni su poslovni subjekti i zemljoradničke zadruge koje se bave poljoprivrednom proizvodnjom i uslugama u poljoprivredi i/ili upravljaju sistemima za navodnjavanje.

Foto/ilustracija: pixabay.com

Skorašnji članci

error: Content is protected !!