Site icon podunavlje.info

Spomenik despotu Đurđu na Trgu Republike moguće do kraja godine

SMEDEREVO, 8. januar 2021 –  U drugoj polovini aprila ove godine bi, kako se očekuje, trebalo da bude završen konkurs za idejno rešenje spomenika despotu Đurđu, u Smederevu. Lokacija je Trg Republike, a tada je, po konkursu, predviđen poslednji rok za predaju idejnih rešenja.

Eventualna lokacija u Tvrđavi je otpala, jer je ona sama po sebi spomenik i to bi iziskivalo traženje dozvola i slične peripetije, a mesto ispred drevnog zdanja, koje je takođe bilo u opticaju, zavisilo bi od toga kada će biti izmeštanje pruge, što je takođe neizvesno.

Rok za prijavu učesnika u konkursu bio je 6. decembar, a do tada se javilo sedam umetnika koji svoja idejna rešenja treba da dostave do 18. aprila. Među njima su trojica smederevski autori.

Sve ovo moglo se čuti na poslednjem sastanku gradonačelnika Jovana Beča sa novinarima uoči Nove godine.

Ako sve bude teklo prema planu, spomenik na Trgu trebalo bi da se nađe pre Smederevske jeseni ili  Aranđelovdana, kada je Dan grada.

Podsećamo, krajem aprila 2018. bila je ponovo pokrenuta građanska inicijativa, ovoga puta onlajn na sajtu peticije24.com, za podizanje spomenika despotu Đurđu u Smederevu, na šta je gradska vlast reagovala formiranjem komisije sredinom maja naredne godine, a prošle je to otišlo korak dalje pokretanjem postupka. Grad Smederevo raspisao je u novembru konkurs za dizajniranje spomenika despotu Đurđu Brankoviću. Prema mišljenju Regionalnog zavoda za zaštitu spomenika kulture Smederevo, Trg Republike je prigodna i podobna lokacija za budući spomenik, i to njegov zapadni deo. Prva nagrada na konkursu je 800.000 dinara, druga 600.000 i treća 400.000 dinara. U tekstu poziva navedeno je i da pozvani učesnici na konkursu predajom rada ostvaruju pravo obeštećenje sa otkupom cenom u iznosu od 300.000 dinara po učesniku, u slučaju da pozvani učesnik osvoji neku od nagrada.

Ilustracija: podunavlje.info©

Exit mobile version