Srbi Božić slave 7. januara tek nešto više od 100 godina

7. januar 2021 –  U 12 zemalja širom sveta danas se proslavlja Božić, po datumu iz julijanskog kalendara. Srbi su se toj grupi naroda, država i mesnih crkava, koje za datum Hristovog rođenja smatraju 7. januar, priključili relativno skoro, tek posle 1919. godine.

Tada je, naime, u novoformiranoj kraljevini Srba, Hrvata i Slovenaca, uveden novi, gregorijanski kalendar. Srpska pravoslavna crkva je, uprkos državnoj odluci, nastavila da obeležava praznike na dotadašnji način. Do okončanja Prvog svetskog rata, država i crkva vreme su računale po istom, julijanskom kalendaru, pa je Božić proslavljan isključivo 25. decembra.

Zanimljivo je i poreklo ovog datuma. Nigde pa ni u Novom zavetu ne navodi se kada se tačno rodio Isus. Čak prvi hrišćani nisu slavili Božić kao poseban praznik. Božić i Bogojavljanje su proslavlјani u isti dan, a praznik se zvao Epifanija. Božić je počeo da se slavi u Rimskom carstvu u četvrtom veku, od 336. godine, mada do danas nije jasno zašto je izabran baš 25. decembar. Preovlađujuće mišlјenje je da je Božić počeo da se slavi na taj datum zato što se u još uvek većinski paganskom Rimu tog dana slavilo rođenje boga Sunca. Crkva je, najverovatnije želeći da potisne ovaj paganski praznik, tada počela da slavi rođenje Isusa Hrista, predstavljenog kao Božansko Sunce sa visine.

Ilustracija: podunavlje.info©

Skorašnji članci

error: Content is protected !!