Paljenje badnjaka na Trgu – Zlatnik iz česnice dečaku Pavlu Pirivatriću

SMEDEREVO, 6. januar 2022 – Paljenjem badnjaka i višeminutnim vatrometom obeleženo je Badnje veče na trgu ispred Saborne crkve Svetog Georgija u Smederevu.

Pre toga je Odbor za negovanje pravoslavne tradicije pri Crkvenoj opštini Smederevo, uz pomoć darodavaca, organizovao podelu paketića i voća za decu, a za starije sugrađane je pripremio kuvanu rakiju.

Prošlogodišnji i ovogodišnji domaćin ove tradicionalne manifestacije podelili su lomljenu česnicu deci, a najviše sreće je imao učenik O.Š. „Dr Jovan Cvijić“, Pavle Pirivatrić, kojem je pripao zlatnik.

Ovogodišnji domaćin obeležavanja praznika, Branislav Bane Todorović, zahvalio se Smederevcima koji su u zaista velikom broju ove godine došli na paljenje badnjaka i upozorio na protivepidemijske mere.

„Da stavite maske, da se, koliko možete, razmaknete, ne grlite, ne ljubite i da pokažemo strpljenje, kao nadu da ćemo sačuvati, pa će nas i Bog čuvati. Teška godina je za nama, svako od nas je izgubio nekog svog i svedoci smo brojnih, tužnih ljudskih sudbina i priča. Zato je izuzetno važno, izuzeno snažna poruka i simbolika praznika koji su pred nama. Božić je rođenje Isusa Hrista… Novi život, nova prilika i nova nada, baš ono što nam je upravo sada i neophodno“, rekao je pored ostalog Todorović.

Podsećamo, prošle godine, zbog zabrane okupljanja na otvorenom prostoru, obeležavanje Badnjeg dana i večeri bilo je drugačije od prethodnih. Kompletan program obeležavanja, izuzev paljenja badnjaka, dešavao se u Sabornoj crkvi Svetog Georgija u Smederevu.

Skorašnji članci

error: Content is protected !!