Badnji dan i veče u Smederevu – isto kao što je bilo i pre korone

SMEDEREVO, 5. januar 2022 – Sve je spremno za ovogodišnje obeležavanje Badnjeg dana i večeri – česnica, zlatnik, paketići i voće za decu, a za odrasle pet kazana rakije, potvrđeno je portalu Podunavlje.info u Odboru za negovanje pravoslavne tradicije u Smederevu.

Organizatori su svesni da je epidemiološka situacija, kako kažu, možda i lošija nego prošle godine, ali ne odustaju od 33. okupljanja u novijoj istoriji grada, uz molbu i apel sugrađanima da se pridržavaju propisanih mera zaštite prilikom dolaska na ovaj događaj.

Podsetimo, prošle godine, zbog zabrane okupljanja na otvorenom prostoru, obeležavanje Badnjeg dana i večeri bitno se razlikovalo od prethodnih. Sve se dešavalo u Sabornoj crkvi Svetog Georgija, izuzev paljenja badnjaka.

„Sutra ujutro u 8 sati idemo po badnjak, a od 15 sati počinjemo da palimo vatru. Biće liturgija, obraćanje domaćina i sve ostalo kao i do sada. Privrednici i privatnici su pomogli kupovinu voća i paketića, a nažalost, izostala je podrška lokalne samouprave“, rečeno nam je u Odboru za negovanje pravoslavne tradicije.

Ovogodišnji domaćin obeležavanja je Branislav Bane Todorović.

Foto/arhiva: podunavlje.info

 

Skorašnji članci

error: Content is protected !!