Moši Odaloviću nagrada „Momčilo Tešić” za životno delo

POŽEGA/SMEDEREVO, 2. januar 2022 – Momčilo Mošo Odalović dobitnik je nagrade „Momčilo Tešić” za sveukupno književno delo. Ovo priznanje dodeljuju književne novine „Svitak” i list za dečju književnost „Momčilo” iz Požege.

Dobitnik nagrade za životno delo, Momčilo Mošo Odalović, kako se navodi u obrazloženju žirija, poznati je, tokom dugogodišnjeg prisustva na književnoj sceni višestruko potvrđeni i veoma omilјeni pisac svih generacija čitalaca. Objavio je veliki broj knjiga različitih žanrova. Pored toga, bavi se i ilustrovanjem i opremom knjiga, umetničkom stolarijom, umetničkom fotografijom i skulpturom. Odalović je imenjak i književni drug Momčila Tešića, sa kojim se rado sretao i dopisivao. Poštovalac je srpske jezičke i književne baštine, pa u svojim delima, naročito poeziji, znalački prepliće tradicionalno i inovativno. Najpoznatije njegove knjige su: „Od amebe do bebe“, „Neko je ukrao lastu“, „Mama je glagol od glagola raditi“, „Druže tata, kućni komandante“, „Vetar mi odneo pantalone“, „Baba je tu, ja sam u Japanu“, „Popravlјamo nizbrdice“, „Evo seckam vodu za hrčka“, „Gde je lampino dete“, „Žiča, pčelino čedo“, „Dobro jutro, Velika Hočo“… Za dosadašnji književni rad dobio je niz uglednih nagrada, među kojima su: Vukova nagrada, Nagrada „Desanka Maksimović“, Nagrada „Neven“, Gračanička povelјa, Žička hrisovulјa, Povelјa Zmajevih dečjih igara, Književna nagrada „Politikin Zabavnik“, „Zlatno Gašino pero“, Nagrada „Rade Obrenović“, Nagrada „Gordana Brajović“, „Zlatni klјučić Smedereva“, Povelјa „Naisa“ i druge, a u Republici Srpskoj proglašen je za Princa Dječijeg carstva

Žiri koji je odlučivao o nagradama radio je u sastavu: Gordana Maletić (predsednik), Milijan Despotović (član) i Branko Stevanović (član). Jednoglasno je doneo odluku da književna nagrada „Momčilo Tešić“ za knjige objavlјene tokom 2020. godine bude dodelјena Ljilјani Krstić za zbirku priča „Dvorac od ruža“ (Centar za kulturu i umetnost Aleksinac, 2020) i Vesni Radović za zbirku poezije „Kaputić za promrzle ptice“ („Prosveta“ Beograd, 2020). Nagrada „Momčilo Tešić“ za ukupno književno delo, koje se ogleda u velikom stvaralačkom doprinosu svim književnim rodovima i vrstama za decu, kako je rečeno, dobio je Mošo Odalović, književniku iz Smedereva.

Književna nagrada „Momčilo Tešić“ dodeljuje se domaćim autorima knjiga za decu koje znatno doprinose raznolikosti ovog segmenta književnog stvaralaštva, a u kojima je, prema mišlјenju žirija, primetan trag retorike Momčilovih junaka, čija neposrednost, uz nesputanu maštovitost, spaja savremene pisce sa književnim nasleđem i mladim čitaocima. Među dobitnicima ove nagrade nalaze se najuglednija imena ovdašnje književne scene.

Foto/ilustracija: „Svitak“

Skorašnji članci

error: Content is protected !!