Srećna Nova godina – Sve najbolje, uz pričicu o mački u džaku

1. januar 2022 – Nova godina je stigla, prema planu i programu, tačno u ponoć. Poželeli smo jedni drugima sve najbolje, nadajući se da će ova, nova, neotpakovana godina, biti prava, onako baš dobra, ako ništa drugo makar bolja od prethodne.

Želimo jedni drugima, i sebi, naravno, sve najlepše. Mada, kao i za sve prethodne, teško da neko, tek tako, napamet, može sa sigurnošću da tvrdi kakva će godina biti. Takoreći, stigla nam je još jedna mačka u džaku.

Ovaj opšteprihvaćeni izraz, mačka u džaku, sigurno ste upotrebili mnogo puta u životu. Možda znate, ali za one koji ne znaju njegovo poreklo, mala priča. Naime, nekada davno Srbi su prasiće kupovali na pijacama. Kad je gužva, da se postupak skrati, već upakovane u džakove. Kako većina voli one manje, nemasne, „dovitljivi“ trgovci, preteče današnjih „biznismena“, turali su, umesto prasića, mačke u džakove. Odgovaraju po težini, a i „gicaju se“, kao kakvo omanje, nestašno prase. Nesrećni kupac bi tek kada stigne kući, i razveže džak, uvideo prevaru.

E pa, želimo i vama i nama da u ovom 2022 džaku bude prase. Krto, taman koliko treba masno da bi bilo slasno.

(Muslimanima, vegetarijancima, Indokinezima a bogami i ponekim Evropljanima, onima kojima je mrska prasetina a drugim draga mačketina, moramo da se izvinimo na ovoj poslednjoj rečenici, pa i celoj pričici. Ne može svaka priča, nažalost, da bude univerzalna. U svakom slučaju, još jednom, i njima i vama i svima nama ostalima, srećna Nova godina)

Skorašnji članci

error: Content is protected !!