Nova godina, novi uslovi za penzionisanje; ženama još dva meseca više

1. januar 2022 – Kao i svaki prethodni prvi januar u poslednjih 7-8 godina, i ovaj je doneo nove uslove za penzionisanje. I dok pravila za muškarce ostaju ista, žene od ove godine moraju da rade dva meseca duže da bi stekle penziju.

Jer, dok za muškarce u 2022. godini uslovi ostaju isti – 40 godina staža osiguranja i najmanje 59 godina i šest meseci života, za žene je to 39 godina i osam meseci staža osiguranja, bilo je 39 i šest meseci prošle godine, i najmanje 59 godina života.

Zakonom o izmenama i dopunama Zakona o penzijskom i invalidskom osiguranju, koji je, podsećamo, stupio na snagu 1. januara 2015. godine, u penzijski sistem Srbije uveden je institut prevremene starosne penzije. Da bi osiguranik stekao pravo na prevremenu starosnu penziju potrebno je da, istovremeno, ispuni uslove u pogledu godina života i staža osiguranja.

Pravo na prevremenu starosnu penziju osiguranik stiče kada navrši najmanje 40 godina staža osiguranja i najmanje 60 godina života. Ova odredba će se u potpunosti primenjivati tek od 2024. godine, jer je Zakonom propisan prelazni period u kome će se ti uslovi u pogledu navršenja potrebnih godina života uvoditi postupno.

Foto/ilustracija: pixabay.com

Skorašnji članci

error: Content is protected !!