Site icon podunavlje.info

Pro.Tok21: Atak na nevladinu organizaciju ili samo vandalizam?

SMEDEREVO, 30. decembar 2021 – Iz Udruženja Pro.Tok21 danas nam je stiglo saopštenje, nakon što je primećeno da je nasilno razbijen prozor na zgradi budućeg društvenog centra „GRAD“, koji se nalazi na šetališu pored Dunava, u dvorištu zgrade poznate kao Silos, u Smederevu.  Ove prostorije organizacije Pro.Tok21 iz Smedereva, koje su u završnoj fazi pripreme za otvaranje društvenog centra, napadnute su od strane NN počinioca.

Prozor sa spoljne strane, pored same šetačke staze, razbijen je jednom od kamenih ploča sa obližnjeg pločnika, navodi se u saopštenju Udruženja i objašnjava: Tragovi stopala svedoče da je nasilno, nakon lomljenja, neko pokušao da nogom provali unutra. U neposrednoj blizini prozora, tik uz ulaz, pronađene su položene ruže. Sav ovaj čudni splet tragova i događaja nejasan je, iako postoji vera da je to „samo“ vandalizam koji nije povezan ni sa kakvim namernim atakom na ovu nevladinu organizaciju.

Događaj je prijavljen policiji, a na uviđaju je konstatovano da je oštećena imovina i da se može podneti prijava protiv NN počinioca, kao i da je u blizini sigurnosna kamera Gradske uprave, od koje se može zatražiti snimak.

Udruženje Pro.Tok21, osnovano radi podrške lokalnom održivom razvoju, tokom nekoliko godina vodi više različitih inicijativa koje uključuju građane u društvenu promenu, od kojih je najpoznatija Crveni bedževi, navode iz Uduženja i8 dodaju da je „Grad“ prostor koji treba da bude namenjen programima za jačanje kapaciteta aktivizma u Srbiji i koji treba da je na raspolaganju građanima Smedereva.

Ovom prilikom organizacija će biti u prilici da se na svom primeru upozna sa revnošču i radom Ministarstva unutrašnjih poslova, i da o tome informiše građane. Verujemo da će se lako i brzo pronaći počinioci, kao što su brzo i lako nađena lica koja su tokom protesta vršila saobraćajne prekršajem, zaključuje se u saopštenju.

Exit mobile version