Budžet Smedereva za 2022. godinu 4.129.824.550 dinara

SMEDEREVO, 24. decembar 2021 – Odbornici smederevske Gradske skupštine usvojili su danas  budžet za narednu godinu, a iznos je 4.129.824.550 dinara, dakle otprilike oko 35 miliona evra. Toliko je, naime, predviđeno da se nađe u gradskoj kasi iduće godine, a to je za oko 240 miliona dinara više od iznosa planiranog za ovu.

Izglasavanju je prethodila burna diskusija, u kojoj su prednjačili opozicioni odbornici. Imali su primedbe na prihodnu, ali još više na rashodnu stranu. Pogotovo im je oči bola činjenica da je posle izdvajanja za obrazovanje, koja su planirana na nivou od 24.2 odsto, sledeće po visini ono za rekreaciju, sport, kulturu i vere, sa naglaskom na ovo prvo – sport, a koje je predviđeno da bude 17,2 procenta od ukupnog budžeta. Za zaštitu životne sredine, recimo, planirano je 12,2 posto.

Imali su i neki odbornici vladajuće većine diskusije koje je trebalo da doprinesu boljoj raspodeli iz gradske kase, da bi na kraju predlog budžeta bio usvojen a 48 glasova za i 8 protiv.

U okviru iste tačke, danas je usvojen i predlog kadrovskog plana Gradske uprave u 2022. godini. I o ovome je bilo rasprave, ponovo pogotovo opozicionih predstavnika, s obzirom da je planirano da se broj zaposlenih u Gradskoj upravi sa sadašnjih 230 poveća na 287. I ovaj plan je usvojen sa sličnim odnosom snaga koji je bio i kod predloga budžeta – 49 za i 8 protiv.

Pred odbornicima se na današnjoj sednici našao i predlog odluke o izradi Plana detaljne regulacije zone „Dunavska obala“ u Smederevu, koji je takođe usvojen. Reč je o potezu od oko 32 i po hektara, od ušća Jezave u Dunav, uključujući Tvrđavu, a zaključno sa zgradom silosa, pošto je deo od Veslačkog kluba nadalje deo posebnog, ranije usvojenog plana. S obzirom da je u pitanju potez za koji su Smederevci posebno vezani, pa i osetljivi, i o ovome je bilo više iznetih mišljenja, mada je ovo samo predlog odluke o izradi plana, za šta je dat rok od godinu dana.

Smederevska Gradska skupština izjasnila se o još nizu pitanja u nadležnosti lokalnog parlamenta, kao što su predlozi odluka o izmenama i dopunama odluka o proglašenjima spomenika prirode, kao i onima koja se tiču javnih preduzeća i ustanova čiji  je osnivač grad.

Na kraju, treba reći da su se odbornici odrekli današnjih prinadležnosti za učešće u radu Skupštine, dnevnice su dali za lečenje malog Luke iz Osipaonice, koji boluje od malignog tumora kostiju.

Skorašnji članci

error: Content is protected !!