Kovin: Skupština usvojila budžet za 2022.

KOVIN, 23. decembar 2021 – Odbornici Skupštine opštine Kovin su na poslednjoj sednici usvojili opštinski budžet za narednu godinu, kasa “teška” 1.338.605.000 dinara.

U skladu sa propisima i rokovima u budžetskom kalendaru, Skupština opštine Kovin je na zasedanju održanom u ponedeljak usvojila Odluku o budžetu opštine Kovin za 2022. godinu i Zaključak o finansiranju rada ustanova javnih službi iz budžeta opštine Kovin za 2022. godinu.

Odlukom su prihodi od poreza na dohodak, dobit i kapitalne dobitke i poreza na imovinu planirani u većem iznosu u odnosu na 2021. za 17,9% Ovo, s obzirom na planirano povećanje plata i penzija, kao i minimalne zarade u narednoj godini; uvećanje poreza na zarade planirano je i na osnovu novog zapošljavanja; porez na imovinu planiran je sa uvećanjem od 5,18%, odlukom Veća korigovane su cene poljoprivrednog zemljišta, a očekivana je i bolja naplata poreza. Nadalje, takse i naknade koje naplaćuje lokalna samouprava uvećane su za rast cena na malo.

Takođe, u ovoj godini planirana je prodaja preostale tri parcele u industrijskom bloku 119 i javni poziv je sproveden, ali će plaćanje biti izvršeno početkom 2022. godine. Transferi od viših nivoa vlasti uslovljeni su konkursima republičkih i pokrajinskih organa, a ono što je svakako očekivano, između ostalog, je druga tranša od 50 miliona dinara iz AP Vojvodine, za izgradnju bazena.

Kada je reč o rashodima, treeba najpre reći da se vodilo računa o zakonskoj obavezi uvođenja rodno odgovornog budžetiranja na osnovu plana za 2022. U rashode su uvršteni i višegodišnji kapitalni projekti za izgradnju bazena i rekonstrukciju proizvodne hale „Beko“. Za ova dva projekta Opštinsko veće je donelo rešenja o davanju saglasnosti na višegodišnje kapitalno ulaganje. U skladu sa preuzetim obavezama, planirana su sredstva u 2022. godini.

Takođe, uvršteni su predlozi koji su imali najviše glasova u građanskoj anketi „Uključi se i odluči“: sređivanje Letnjeg dvorišta O.Š.“Jovan Jovanović Zmaj“ i asfaltiranje puteva na teritoriji opštine Kovin prema listi prioriteta, kao i zamena azbest cementnih cevi polietilenskim u ulicama Karađorđevoj i Grobljanskoj u Kovinu.

Odluku o budžetu za 2022, kao i Građanski vodič keoz lokalni budžet za nastupajuću godinu, možete preuzeti na baneru Budžet, u okviru „Budžetskog portala“, inoviranog sistema informisanja na temu budžetiranja, koji se sprovodi kroz projekat „Unapređenje transparentnosti upravljanja javnim finansijama lokalne samouprave“ – SKGO, Opština, UNDP, a uz finansijsku podršku Švedske međunarodne razvojne agencije.

Foto: Opština Kovin

Skorašnji članci

error: Content is protected !!