Nagrada “Niko Garone” pozorišnim novinama „Ludus”

SMEDEREVO, 16. decembar 2021 – Ovogodišnja nagrada Niko Garone, koja je namenjena pojedincima, redakcijama i medijskim kućama kao priznanje za naročito posvećen, stručan i kontinuiran rad, dodeljuje se pozorišnim novinama Ludus, saopštili su organizatori.

Nagrada Niko Garone je ustanovljena je od strane pozorišta PATOS iz Smedereva na međunarodnom multimedijalnom festivalu Patosoffiranje 2014. godine, predloge i odluku o nagradi donose svi prethodni dobitnici ovog priznanja.

Uručenje Nagrade za 2020. i 2021. godinu biće priređeno 18. decembra u 20 časova u Centru za kulturu Smederevo, a nakon koje će u čast dobitnika pozorište PATOS tradicionalno izvesti predstavu sa svog repertoara. Ovog puta je u pitanju nova produkcija „Narcis/e“ rediteljke Sanje Krsmanović Tasić.

Dosadašnji dobitnici ove nagradesu: Redakcija Kulturnog dnevnika RTS-a; Portal za kulturu jugoistočne Evrope SEEcult.org; novinari smederevskih medija Snežana Glišić i Dragan Pavlović; Kulturni dodatak lista Politika; Ana Tasić, teatrološkinja i pozorišna kritičarka dnevnog lista Politika; Sonja Ćirić, novinarka nedeljnika Vreme; Miška Knežević, novinarka i urednica Drugog programa Radio Beograda i Zorica Dimitrijević, novinarka portala za kulturu jugoistočne Evrope SEEcult.org).

Niko Garone, čijim je imenom nazvana ova nagrada, bio je novinar i pozorišni kritičar italijanskog lista Republika, koji je posvećeno pratio i afirmisao savremenu italijansku i evropsku pozorišnu i plesnu scenu, a od 2005. godine, kroz aktivnosti omladinskog pozorišta PATOS i njihovog festivala Patosoffiranje, i nezavisnu kulturu u Srbiji i regionu. Autor je publikacije Nova lica Srbije i dokumentarnog filma o inkluzivnom pozorišnom projektu Nomad scena. Njegov sin je danas svetski priznati reditelj Mateo Garone. Niko Garone je preminuo u Rimu 2009. godine.

Skorašnji članci

error: Content is protected !!