Od sada podaci i u realnom vremenu

SMEDEREVO, 14. decembar 2021 – Puštena u rad nova automatska merna stanica za kvalitet vazduha u Radincu, koja meri PM2.5 čestice, PM10, azotne okside i sumpor dioksid, saopštio je danas Pokret Tvrđava Smederevo.

Kako se navodi, tri godine nakon što je Pokret Tvrđava intenzivno skretao pažnju na činjenicu da je nedopustivo da merna stanica u Radincu ne radi, i godinu dana nakon što je ponovo uspostavljeno merenje, sada su podaci o stanju kvaliteta vazduha u ovom selu dostupni na internetu, a preko aplikacije xEco vazduh.

Kao što je javnosti poznato, neoposredno pred najavljenu konferenciju za novinare u okviru projekta “Podizanje prašine” na kojoj su izneti detalji analize prašine i stopa maligniteta u smederevskom kraju u ovoj deceniji, kompanija HBIS je saopštila da će donirati mernu stanicu za Radinac, što je i urađeno, dodaje se u saopštenju.

Za Pokret Tvrđava ovo su dobre vesti i mali pomak, kako kažu, pre svega zbog toga što će sada građani bar imati informaciju o tome kakav vazduh udišu u svakom trenutku, ali merenje vazduha ne može biti mera za smanjenje zagađenja vazduha – merna stanica je tu da samo konstatuje da je stanje alarmantno, a pored toga je neophodno preduzeti još niz drugih koraka, navode u u Pokretu Tvrđava.

Pokret Tvrđava podseća da je, još 9.12.2018. godine, zajedno sa meštanima Radinca, organizovao protest i blokadu pruge i puta ispred kompanije HBIS. Jedan od zahteva bilo je i puštanje u rad merne stanice Radinac, koja nije bila u funkciji godinama pre toga.

Nakon pregovora u Agenciji za zaštitu životne sredine, zahtev je ispunjen i merna stanica u Radincu je puštena u rad, ali nije bila vidljiva onlajn, radila je u formi uzorkivača koji nema mogućnost da prikaže podatke u realnom vremenu. Čak i takvo merenje je pokazalo da je Radinac neslavni rekorder Srbije u zagađenju sa 148 dana prekoračenja PM10 u 2020. godini, navodi se u saopštenju Pokreta Tvrđava.

Ilustracija: Pokret Tvrđava

 

Skorašnji članci

error: Content is protected !!