Da, Jozef K. je ovde

SMEDEREVO, 11. decembar 2021 – Predstava „Da, Jozef K. je ovde“, autorski projekat Ister teatra u saradnji sa Centrom za kulturu Smederevo, premijerno će biti izvedena u nedelju, 12. decembra, sa početkom u 20 sati, u Velikoj dvorani Centra za kulturu. Projekat je podržalo Ministarstvo kulture i informisanja Republike Srbije. Ulaz je slobodan uz preuzimanje ulaznica na biletarnici Centra za kulturu Smederevo.

Ovo delo govori o ozbiljnoj temi, o distopiji modernog života, oštro je, provokativno, ali ima komičnu i ironičnu, a ne tragičnu notu.Samoironija je tretirana kao vrlo važna u sagledavanju problema. Rečenica koja definiše stil ove predstave u kojoj pokret ima bitno mesto je „misao koja pleše“. Predstava je usmerena i na pokretanje lične odgovornosti pojedinca, potrebu usmerenja ka sebi, ka unutra, u moru aktivnosti koje su usmerene na procenjivanje vrednosti i na pozicioniranje drugih. Sledeći citat Andreja Tarkovskog ilustrativan je za ono što autori misle o našoj civilizaciji i načinu na koji treba da reagujemo na izazove savremenog života:

„Na putu istorijske civilizacije duhovna polovina čoveka sve se više odaljava, od one životne, materijalne…zauvek i bespovratno nestaje druga polovina našeg bića.

Obogaljeni smo strašnom bolešću koja se zove nedostatak duhovnosti  ali ta bolest je smrtonosna. Čovečanstvo je učinilo sve da sebe uništi.

Došlo je vreme ličnog herojstva… Cinizam još nikog nije spasao. On je sudbina malodušnih. Uzvišenost savremenog čoveka je u protestu…“

Osim toga, proučavanje Kafkinog dela kao snažnog podsticaja upoznaje sa njegovom kreativnom hrabrošću da se suoči sa katastrofom, kao i sa Kafkinom nežnošću i duhovnošću, što daje implus i ljubav za širenje borbe na čitavo čovečanstvo.

„Svaki čovek je ponor, zavrti se čoveku kad pogleda unutra“  rekao je Franc Kafka.

Inscenacija: Anđelija Todorović, Danica Arapović, Scenario i dramaturija: Irina Gilić, Muzika: Darja Janošević, Video film i fotografija: Aleksandar Milosaljević, Montaža video rada: Stefan Todorović, Dizajn plakata i programa : Aleksandar Milosaljević, Dizajn kostima: Ister teatar

Igraju : Danica Arapović, Anđelija Todorović, Igor Filipović, Uroš Petronijević, Nemanja Boškobić, Dušan Murić.

Ister teatar osnovan  je1994. godine kao pozorišna trupa čiji se rad ogleda kroz istraživanje i povezivanje plesnih i dramskih tehnika izražavanja. Nastao je kao potreba grupe profesionalnih pozorišnih umetnika da svoj rad izraze kroz, do tada, netipičan način rada u klasičnom teatru tj. kroz svakodnevno laboratorijsko – istraživački proces, preko koga dolazi do autentičnog načina izražavanja. Tokom čitavog postojanja trupa je ostala dosledna svojoj prvobitnoj ideji istraživačkog pozorišta savremenih tendencija.

Teme kojima se Ister bavi, specifičnost pokreta i dramaturgije, stvorile su prepoznatljivu estetiku bez obzira na žanrovsku različitost Isterovih projekata, predstava i performansa.

Skorašnji članci

error: Content is protected !!