Prekršajna prijava i uredniku SDCafe-a zbog blokade prošle subote

SMEDEREVO, 10. decembar 2021 – Proteklih dana javilo se više Smederevaca koji su zbog pojavljivanja na blokadi saobraćaja prošle subote na kućne adrese dobili prekršajne naloge sa uplatnicom na 5.000 dinara. Danas je sve otišlo korak dalje, jer je takav nalog stigao i Željku Milojeviću, osnivaču i glavnom uredniku sajta SDCafe.rs, koji je zaista tu u subotu bio, ali da bi o skupu čitaoce i posetioce tog portala izvestio.

„Uniformisane policije nije bilo, nisam legitimisan od strane pripadnika Policijske uprave Smederevo. Na blokadi sam bio u svojstvu foto-reportera i novinara kako bih ispratio događaj“, kaže Milojević.

Da je tako mogao je da se uveri bilo ko, uključujući i policiju, ko je bio na subotnjem skupu kod Veslačkog, jer je na blokadi bio sa foto aparatom, a nedugo po njenom završetku na sajtu SDcafe-a se pojavio izveštaj sa fotografijama načinjenim tog popodneva.

Urednik portala SDCafe.rs podseća  da ovaj lokalni medij postoji 17 godina i da je uredno registrovan.

„Ovo tumačim jedino kao pritisak na naš rad, jer SDCafe.rs, sve ove godine izveštava objektivno, sa svih manifestacija, događaja i svega što je u interesu građana Smedereva. Kao nezavisan medij, često smo bili pod raznim pritiscima, ali nikada nisam verovao da ćemo zbog izveštavanja da budemo na meti policije. Evo, i to se dogodilo. SDCafe.rs svakodnevno čita više do 15.000 ljudi, mesečno bude i više od pola miliona posetilaca, onih koji nam veruju.  Samostalno se finansiramo, nikad nas niko nije plaćao, nikada nismo dobili novac ni na jednom konkursu za medijsko sufinansiranje, jer, očigledno, nismo bili pododbni. Za naših 17 godina promenile su se razne vlasti, a mi smo opstali negujući profesionalne vrednosti od samog početka. Opstali smo i uvek su nas pratili svi oni kojima je odgovaralo, kao i oni kojima nije odgovaralo ono što su čitali na našem portalu. Nas ne interesuje ko je opozicija, a ko je vlast. Zanima nas jedino interes građana Smedereva, i zbog njih sve ovo radimo. Hteli su da nas kupe, da nas iznajme, da nas zatvore, da nas zamole… Nisu uspeli. Sada pokušavaju da nas kazne“, zaključuje Milojević.

Inače, baš kao i svima drugima koji su istim povodom dobili prekršajne naloge, Milojeviću se na teret stavlja da je učinio prekršaj iz člana 333 stav 1 tačka 5 Zakona o bezbednosti saobraćaja, ono da, između ostalog, „pešak ne sme da se kreće i zadržava na kolovozu, izuzev u slučajevima predviđenim ovim zakonom, kao ni da iznenada stupi na kolovoz“.

Inače, o prekršajnoj prijavi koju je dobio Milojević obaveštena su novinarska udruženja i mediji, uključujući i ovaj koji čitate.

Skorašnji članci

error: Content is protected !!