„Internacionalno prvenstvo Beograda“ u streljaštvu ovog vikenda

BEOGRAD/SMEDEREVO, 9. decembar 2021 – “Bel ekspo” centar na Novom Beogradu će u subotu i nedelju biti u znaku streljaštva, jer će u njemu predstojećeg vikenda biti održano tradicionalno 46. Internacionalno prvenstvo Beograda u organizaciji Streljačkog saveza Beograda. Smederevci će imati svoje predstavnike i na ovom takmičenju.

Prošle godine, turnir je organizovan u otežanim uslovima, prouzrokovanim pandemijom koronavirusa, pa nije bilo mnogo učesnika iz inostranstva. Ipak, i lane je jedan od najuglednijih turnira vazdušnim oružjem u Evropi zadržao međunarodni karakter.

Ove godine, Internacionalno prvenstvo se vraća u punom sjaju. Ponovo stiže veliki broj gostiju iz inostranstva. Na vatrenu liniju izaći će više od 270 strelaca iz 11 zemalja.

U subotu, 11. decembra, na programu je „Trofej Beograda“, pod pokroviteljstvom Gradskog sekretarijata za sport i omladinu, u konkurenciji juniorki, juniora, seniorki i seniora u gađanju vazdušnom puškom i pištoljem. Najuspešniji dobijaju  diplome i medalje.

Dan kasnije, 12. decembra na programu je „Velika nagrada Beograda“, u istim disciplinama. Drugog dana svi takmičari će učestvovati u apsolutnoj konkurenciji (neće biti juniorske kategorije). Pobednici u svakoj od četiri discipline biće nagrađeni zlatnom statuom „Beogradski pobednik“. Drugoplasirani i trećeplasirani će kući otići takođe sa „Beogradskim pobednicima“, ali srebrnog, odnosno bronzanog sjaja.

Uz takmičare iz Srbije, prijavljeni su i strelci iz BiH, Bugarske, Hrvatske, El Salvadora, Grčke, Mađarske,Makedonije, Crne Gore, Slovenije i Ukrajine.

Srbiju će predstavljati 124 strelca, predvođenih olimpijskim vicešampionom Damirom Mikecom (pištolj), Milenkom Sebićem (puška), bronzanim iz Tokija,zatim Andreom Arsović (puška), Zoranom Arunović (pištolj)… Mikec i Arunovićeva na beogradski turnir stižu osokoljeni pobedama na “Trofeju Mladosti” u Zagrebu, na kome su minulog vikenda oborili državne rekorde finala, bolje od zvaničnih svetskih rekorda. Arsovićeva je na turniru u Zagrebu stigla do bronze.

Streljačku družinu „Smederevo“ će predstavljati, u disciplini vazdušni pištolj, juniori Dušan Bojić, Petar Kostić i Luka Milivojević. U disciplini standardna vazdušna puška, senior Veljko Ilić, junior Lazar Subotić i juniorke Anđela Radojičić i Natalija Jovanović.

Što se gostiju iz inosranstva tiče, najbrojnije ekipe imaće Hrvatska i Ukrajina. Za medalje će se boriti mnogobrojni olimpijci, osvajači medalja sa najvećih takmičara. Između ostalih, na vatrenu liniju izlaze Ištvan Peni (Mađarska) , aktuelni evropski prvak vazdušnom puškom, koji 2021.godinu završava na drugom mestu svetske rang liste, zatim prvakinja planete vazdušnim pištoljem Ana Korakaki (Grčka)…

„Trofej Beograda“ u subotu počinje u 9 časova, a finala su na programu u 13.30 (puška, muškarci), 15.30 (puška, žene), 17.30 (pištolj,žene) i 19 časova (pištolj, muškarci). U juniorskoj kategoriji nema finala, konačan plasman se proglašava posle osnovnog dela (60 hitaca).

Satnica „Velike nagrade Beograda“ je gotovo identična „Trofeju Beograda“, uz malu izmenu u redosledu finala: 13.30 (puška, muškarci), 15.30 (puška, žene), 17.30 (pištolj,muškarci) i 19 časova (pištolj,žene).

Foto: SSS

Skorašnji članci

error: Content is protected !!