Site icon podunavlje.info

Republički zavod za statistiku i mediji o ceni jabuka u Smederevu

SMEDEREVO, 8. decembar 2021 – Republički zavod za statistiku istraživao je cene poljoprivrednih proizvoda u periodu od 15. do 21. novembra, kako to i obično radi na nedeljnom i na mesečnom nivou, a to je danas prenela agencija Tanjug,  potom i veliki broj medija.

Cene poljoprivrednih proizvoda, kako prenose ti mediji, uglavnom su najviše u Beogradu, ali pojedini proizvodi mogu se u nekim mestima kupiti i jeftinije, ali i skuplje  u odnosu na prestoničke, kakav je slučaj, na primer, u Novom Pazaru ili Smederevu!?

Naime, prema podacima Republičkog zavoda za statistiku, u Beogradu se jabuke po kilogramu mogu kupiti po ceni od 60 do 103 dinara, dok je isto voće najjeftinije u Leskovcu, gde košta 52 dinara, a najskuplja u Smederevu – 120 dinara. Eto, stigosmo do, najblaže rečeno, poluistine.

Novinar portala Podunavlje.info, tragom ove vesti, ogmah je otišao do Zelene pijace u Smederevu, kako bi se uverio u, kako se to kaže, stanje na terenu.

Činjenično stanje, dakle govorimo o ceni jabuke na centralnoj smederevskoj pijaci, ovakvo je: jabuke po ceni od 120 dinara nismo pronašli. Doduše, stanje smo utvrđivali oko 14 časova, kada je pijaca bila poluprazna, ali… Jabuke se prodaju po prosečnoj ceni od 50-60 dinara za kilogram, mada je na tezgama bilo i jabuka slabijeg kvaliteta po ceni od 35 dinara. Dakle, ne kao u izveštaju Republičkog zavoda za statistiku, gde se navodi da je najniža cena jabuke u Smederevu 60 din/kg, a najviša čak 119,99 din/kg.

Zaključak: Neko govori poluistine i u/zbunjuje narod. Republički zavod za statistiku, posredno agencija Tanjug, zatim i ostali mediji, očigledno,prenose neproverene i/ili poluistinite informacije.

Pitamo se, ako je poluistina kojom se služe jedna republička ustanova i agencija, privatizovana ali doskora sa državnim predznakom, i još uvek na glasu kao zvanična, a u vezi sa cenom jabuke, kakva li su im tek moralna načela kada su mnogo važnije teme u pitanju?

Foto-ilustracija: Podunavlje.info & RZS/printscreen

Exit mobile version