Džejms Veb svemirski teleskop – budućnost astronomije i inženjerski poduhvat decenije

SMEDEREVO, 7. decembar 2021 –  Predavanje posvećeno najvećoj svetskoj naučnoj senzaciji “ Džejms Veb svemirski teleskop – budućnost astronomije i inženjerski poduhvat decenije“ biće održano ove srede od 19 sati u Koncertnoj dvorani Centra za kulturu Smederevo. Gost je dr Milan Stojanović, naučni saradnik na Astronomskoj opservatoriji u Beogradu, a ulaz je slobodan.

Svemirski teleskop Džejms Veb je najveći i najmoćniji svemirski naučni teleskop ikada napravljen. On će nam pomoći da otkrijemo univerzum, transformišući način na koji razmišljamo o noćnom nebu i našem mestu u kosmosu. Omogućiće nam da se osvrnemo unazad i vidimo period kosmičke istorije koji nikada ranije nije primećen. Veb može da zaviri u prošlost jer nam teleskopi pokazuju kako su stvari bile – a ne kako su sada. Može da istražuje udaljene galaksije, dalje od svih koje smo ranije videli. Može da posmatra vansolarne planete i da vidi sastav atmosfere planeta koje kruže oko drugih zvezda.

Lansiranje ovog teleskopa je zakazano za 22. decembar. Ako do sada niste čuli za ovaj teleskop, ili želite da saznate više, sada je pravo vreme da se upoznate sa Hablovim naslednikom i da zajedno ispratimo Vebov teleskop na putovanje dugo milion i po kilometara, putovanje kroz vreme i kroz nauku i astronomiju.

Foto: Centar za kulturu/AO

Skorašnji članci

error: Content is protected !!