ISSF: Usvojena nova pravila u streljaštvu za olimpijske discipline

5. decembar 2021 – Izvršni odbor Svetske streljačke federacije (ISSF) je, prema očekivanju, usvojio nova pravila takmičenja za sve olimpijske discipline, koja će se primenjivati od 1. januara 2022, preneo je Streljački savez Srbije.

ISSF je ovog četvrtka zvanično objavio novi set pravila, koja se znatno razlikuju od dosadašnjih, a slična su eksperimentalnim po kojima je nedavno održan „Kup predsednika“ u Vroclavu. Ukoliko ste zainteresovani za ovu temu, detalje možete da pročitate u nastavku teksta.

Velika novost je da će u svim disciplinama posle kvalifikacija biti održano polufinale i finale, umesto dosadašnjih finala. U polufinalima i finalima se više neće računati krugovi, već se rezultati „pretvaraju“ u poene.

Takođe, u svakoj disciplini, finale će biti završeno mečom za zlato, u kome će se direktno suočiti dvojica najboljih finalista, a do tada osvojeni poeni se neće prenositi u duel za prvo mesto.

Kad je reč o disciplinama koje su na programu takmičenja Streljačkog saveza Srbije i u kojima SSS ima reprezentativce, neće biti promena u kvalifikacijama vazdušnim oružjem i MK sport pištoljem za žene, dok su kvalifikacije MK puškom iz trostava skraćene sa tri puta 40 na tri puta 20 metaka, ali pre njih će biti održane eliminacije. Kao i do sada, rezultati u kvalifikacijama vazdušnom puškom će se računati na decimale, a u ostalim disciplinama na pune krugove.

Vazdušna puška i pištolj, pojedinačno

Kvalifikacije

Sistem kvalifikacija je nepromenjen – svi učesnici gađaju 60 hitaca, za šta na raspolaganju imaju 75 minuta, a najboljih osam ide dalje.

Polufinale

Strelci koji zauzmu 1, 3, 5. i 7. mesto u kvalifikacijama biće u prvoj, a ostali u drugoj polufinalnoj grupi.

Nadmetanje u polufinalnoj grupi je podeljeno u dva dela. U prvom svi polufinalisti pucaju po deset hitaca. Posle svakog hica najprecizniji dobija četiri, drugoplasirani tri, trećeplasirani dva i najlošiji jedan poen. Strelac sa najmanje poena posle deset hitaca ispada, a preostala trojica prolaze u drugu fazu, u koju se prenose poeni iz prve.

U drugom delu polufinala puca se pet serija i dele poeni posle svakog hica (3, 2, 1). Prvoplasirani i drugoplasirani u grupi posle 15 hitaca prolaze u finalnu grupu (meč za medalje).

Ukoliko posle nekog hica tokom polufinala ili finala dvojica ili više učesnika imaju identičan rezultat dodeliće im se isti, viši broj poena (na primer, ako su prvi i drugoplasirani izjednačeni, svakom ide po četiri poena). Ovo pravilo važi za sve discipline u kojima se krugovi pretvaraju u poene.

Pauza između dve polufinalne grupe je dva minuta, međutim, svi učesnici druge grupe treba da budu spremni i pre početka prve. Učesnici prve će se nalaziti na prva četiri streljačka mesta finalne sale (A, B, C i D), a druge na mestima E, F, G, H.

Finale (meč za medalje)

Pauza između polufinala i finala je deset minuta, Finalisti ostaju na istim streljačkim mestima na kojima su bili u polufinalu. Poeni iz polufinala se ne prenose

Prva dva dela finala su identična polufinalnoj grupi. Trećeplasirani posle 15 hitaca osvaja bronzu.

U meču za zlato ostaju dvojica najboljih, koji ponovo kreću od nule. Posle svakog hica strelac sa boljim rezultatom dobija dva poena, ukoliko su izjednačeni svakom ide po bod. Pobeđuje takmičar koji prvi dođe do 16.poena, a u slučaju rezultata 16:16, meč se nastavlja raspucavanjem.

Vazdušna puška i pištolj, miks parovi

Kvalifikacije

Svaki član miks para puca 30 hitaca (60 po timu) u roku od 30 minuta. Parovi plasirani od prvog do osmog mesta prolaze u polufinale.

Polufinale

Polufinalisti su podeljeni u dve grupe po istom sistemu kao i u pojedinačnom takmičenju – osvajači 1,3, 5. i 7. pozicije su u jednoj, a timovi plasirani na 2, 4, 6. i 8. mestu u drugoj grupi

Sistem bodovanja je sličan kao i u pojedinačnim disciplinama. Posle svakog od prvih pet hitaca par sa najboljim zbirom rezultata dobija 4, drugoplasirani 3, trećeplasirani 2 i četvrti 1 poen.

Međutim, već posle petog hica (10. po timu)  najlošiji par ispada,a preostala tri pucaju novih pet serija i poeni se dele po principu 3,2,1. Trećeplasirani miks posle 10. serije završava polufinale.

Prvoplasirani i drugoplasirani će nastaviti polufinale sa još pet hitaca. Par sa boljim rezultatom posle svakog hica dobija dva poena, ukoliko su izjednačeni svakom sleduje po poen. Miks koji u 15 serija osvoji najviše bodova u grupi prolazi u meč za zlato.

Neće biti duela za treće mesto, već će bronzanu medalju dobiti oba para koja su svoju polufinalnu grupu završila na drugoj poziciji.

Pauze između polufinalnih grupa, kao i između polufinala i meča za zlato su po deset minuta

Finale (meč za zlato)

Bodovanje u meču za zlato je isto kao i u duelu za prvo mesto u finalnoj grupi pojedinačnih disciplina vazdušnom puškom i pištoljem. Pobeđuje miks koji prvi stigne do 16.poena.

MK sport pištolj (žene)

Kvalifikacije

Kao i do sada, sve učesnice gađaju 30 metaka brzom i 30 preciznom paljbom i osam najboljih idu u polufinale.

Polufinale

Osam najboljih iz kvalifikacija su podeljene su u dve grupe, po istom principu kao i u disciplinama vazdušnim oružjem.

Rezultati se određuju po principu pogodak/promašaj. Pogodak ili „hit“ je rezultat 10,2 kruga i bolji. I po dosadašnjim pravilima u finalu ove discipline su se računali „hitovi“.

Sve četiri učesnice polufinalne grupe pucaju četiri serije od po pet metaka brzom paljbom, a takmičarka sa najmanjim brojem „hitova“ posle 20. metka završava takmičenje. Preostale tri polufinalistkinje pucaju još jednu seriju od pet metaka brzom paljbom. Prvoplasirana i drugoplasirana posle 25 hitaca iz svakog polufinala prolaze u finalnu grupu (meč za medalje).

Pauza između dve polufinalne grupe je pet, a između polufinala i finala deset minuta.

Finale (meč za medalju)

Prve dve faze su identične polufinalu – posle prvih dvadeset hitaca finale završava četvrtoplasirana, a trećeplasirana posle 25.hica osvaja bronzu.

Dve najbolje ulaze u meč za zlato, u koji ne prenose rezultat iz prve dve faze. Nastavljaju da gađaju serije od po pet metaka brzom paljbom, a zlato ide strelkinji koja prva skupi 16 „hitova“ ili ima više unutrašnjih centara posle poslednje serije (ukoliko su obe imale 16 ili više pogodaka).

MK puška trostav (muškarci i žene)

Po dosadašnjim pravilima, na takmičenjima na kojima je broj prijavljenih strelaca bio veći od broja streljačkih mesta, najpre su održane eliminacije u dve ili više grupa (3 puta 40 metaka). Kvalifikacije (3 puta 40 metaka) su bile na programu dan kasnije. Broj učesnika kvalifikacija je zavisio od veličine strelišta (maksimalan broj streljačkih mesta).

Sada su eliminacije sastavni deo takmičenja, a obe faze su prepolovljene.

Eliminacije

U zavisnosti od broja prijavljenih i kapaciteta strelišta, takmičari u eliminacijama će biti  u jednoj ili će biti podeljeni u dve ili tri grupe. Gađaće 3 puta 20 metaka iz svakog stava (klečeći, ležeći, stojeći) u roku od 90 minuta.

Raspored strelaca po grupama će biti zasnovan na njihovom plasmanu na svetskim rang listama, a usvojena je i formula kako će se određivati koliko strelaca iz svake grupe prolazi u kvalifikacije.

Minimalan broj strelaca koji iz eliminacija prolazi u kvalifikacije je 12, a maksimalan zavisi od  broja raspoloživih streljačkih mesta.

Kvalifikacije

Svi strelci su u istoj grupi i gađaju 3 puta 20 metaka u roku od 90 minuta, istim redosledom kao i u eliminacijama. Startuje se od nule.

Ukoliko su u eliminacijama svi strelci bili u jednoj grupi, pauza između eliminacija i kvalifikacija je 30 minuta. U slučaju dve ili tri grupe eliminacija, kvalifikacije će biti održane dan kasnije.

Osam najboljih iz kvalifikacija ide u polufinale.

Polufinale

Svih osam polufinalista su u jednoj grupi. Svako gađa po dve serije od po pet metaka svakim stavom (klečeći, ležeći, stojeći stav). Najbolji strelac posle svake serije od pet metaka dobija 8, drugoplasirani sedam i tako redom do osmoplasiranog koji dobija 1 poen.

Takmičari plasirani od prvog do četvrtog mesta posle ukupno 30 metaka prolaze u finale.

Finale (meč za medalje)

Meč za medalje počinje odmah posle polufinala,nema pauze. U finalu se gađa samo iz stojećeg stava, a poeni iz polufinala se ne prenose.

U prvom delu, finalisti gađaju četiri serije od po dva hica, a posle svake serije dodeljuju se poeni (4,3,2 i 1). Posle četvrte serije (osmog metka), finale završavaju trećeplasirani kome ide bronza, i četvrtoplasirani.

Dvojica najboljih nastavljaju finale u duelu za zlato, koji se odvija po istom principu kao i u disciplinama vazdušnim oružjem. Presek se pravi i poeni dodeljuju posle svakog hica. Zlato ide strelcu sa koji prvi dođe do 16.poena.

Foto: SSS

Skorašnji članci

error: Content is protected !!