Završena rekonstrukcija kuhinje u PU “Čika Jova Zmaj”

SMEDEREVSKA PALANKA, 2. decembar 2021 – Više od 350 hiljada evra uloženo je u rekonstrukciju centralne kuhinje Predškolske ustanove „Čika Jova Zmaj“, koja obrocima snabdeva sve dečije vrtiće na području opštine Smederevska Palanka.

Ova kuhinja, smeštena u objektu vrtića „Plavi čuperak“, koja priprema više od 2000 obroka dnevno, nije obnavljana od kako je napravljena, punih pedeset godina.

-Ono čime se mi ponosimo danas, a čime će se ponositi generacije koje dolaze, jeste da smo napravili jednu od najsevremenijih kuhinja u vrtićima u Srbiji, izjavio je predsednik opštine, Nikola Vučen.

Nova tehnologija pripremanja hrane uz pomoć savremenih uređaja, novim nemačkim i slovenačkim mašinama, u potpuno novom, uređenom prostoru sa kuhinjskim elemntima izrađenih po posebnim stanrdima, omogućiće lakši i efikasniji rad kuvarima, pekarima, nutricionistima i drugim radnicima koji rade u ovom objektu.

To podrazumeva izmenu kompletnog jelovnika i korišćenje novih metoda spremanja obroka – korišćenje pare i drugih savremenih načina koji ne podrazumevaju upotrebu ulja. Kuhinja u svom sastavu ima novu pekaru i poslatičarnicu koju do sada nismo imali, gde će se pripremati peciva i slatki obroci za mališane.

-Stvorili smo uslove da povećamo kapacitete pripreme obroka, tako da u jednom danu, u ovom novom prostoru, može da se pripremi oko 10.000 obroka, kaže Vučen.

U sklopu kuhinje nalazi se i posebna prostorija za odlaganje prljavog posuđa, gde će samo za osam minuta, uz pomoć posebne mašine za pranje i dezinfekciju, posuđe biti spremno za ponovnu upotrebu.

U okviru ovog projekta, adaptacije kuhinje u PU „Čika Jova Zmaj“, kompletno je uređena i vešernica. Opremljena je novim, savremenim mašinama za pranje, sušenje i dezinfekciju veša.

-Ovakvim ulaganjem smo dokazali i pokazali da ovaj poduhvat nije bio samo politički problem, već problem svih nas. Ne ulagati u nešto što je budućnost, a to su svakako naša deca, je nezamislivo. Kao lokalna samouprava , ponosni smo na ovaj objekat i srećni što smo namensaka sredtva, koja smo dobili od Ministarstva za državnu upravu i lokalnu samoupravu, uložili u pravu stvar, rekao je pored ostalog  predsednik opštine, prilikom obilaska renovirane kuhinje.

Foto: Opština Smederevska Palanka

Skorašnji članci

error: Content is protected !!