Nema pomeranja termina zimskog školskog raspusta

2. decembar 2021 – Članica Kriznog štaba za zaštitu zdravlja stanovništva od zarazne bolesti COVID-19 i ministarka za rad, zapošljavanje, boračka i socijalna pitanja u Vladi Republike Srbije Darija Kisić Tepavčević saopštila je da je na jučerašnjoj sednici tog tela doneta odluka da se školski raspust ne pomera i da ostaje od 31. decembra do 24. januara.

Kisić Tepavčević je na konferenciji za novinare nakon sednice Kriznog štaba navela da je doneta i odluka da se uvedu rigoroznije mere prilikom ulaska u Srbiju za putnike koji dolaze iz Južne Afrike, Malavija, Mozambika, Bocvane, Lesota, Namibije i Zimbabvea.

Ona je objasnila da Srbija nema direktne letove sa ovim zemljama, ali da će se voditi računa o putnicima koji preko drugih zemalja dolaze iz tih zemalja.

Prema njenim rečima, ti putnici će na aerodromu raditi PCR test i u slučaju da su negativni biće u karantinu 14 dana u mestu prebivališta, a nakon sedam dana imaju obavezu da urade još jedan test.

U slučaju da su pozitivni, kako je prenela, biće prebačeni u kovid ambulantu ili bolnicu.

Ona je apelovala na građane da se vakcinišu, i ujedno iznela podatke da je do danas prvom dozom u našoj zemlji vakcinisano 57 odsto svih punoletnih građana, drugom 54 odsto, a trećina buster dozom.

Kisić Tepavčević je istakla da je za novi soj koronavirusa omikron ohrabrujuće to što ga vakcine pokrivaju i što nova mutacija nije toliko opasna kako je izgledala na prvi pogled.

Prošlo je malo vremena od otkrivanja novog soja, a ono što je uzbunilo stručnu javnost jeste mnogo veći broj mutacija na prethodne izmene, ali nije utvrđeno da izaziva težu kliničku sliku i da se brže prenosi, za šta postoje određene indicije, podvukla je ministarka.

Da li su to mutacije koje će uticati na kliničku sliku i brzinu prenošenja, ne znamo. Čak i u JAR, gde je registrovano više od 1.000 slučajeva, nije zabeležen teži slučaj, naglasila je ona.

Prema njenim rečima, ohrabrujuće je to što postojeće vakcine pokrivaju i ovaj soj virusa.

Ministarka je, odgovarajući na pitanje da li će novi soj virusa doći kod nas, istakla da je svesna da hoće, jer je čitava zemlja jedna velika celina, naglasivši i da ne može da bude isključeno da je on ovde već prisutan.

Ona je, kada su u pitanju praznici, objasnila da ostaju sve mere predostrožnosti koje smo imali do sada, i upozorila na to da svi treba da se uzdržimo od proslava na način na koji smo navikli.

Svako od nas mora da učini sve, da apeluje na prijatelje i poznanike da se vakcinišu, jer jedino ujedinjeni možemo da pobedimo virus, ponovila je Kisić Tepavčević.

Foto: srbija.gov.rs

Skorašnji članci

error: Content is protected !!