Državno školsko prvenstvo u streljaštvu: Ko ide iz Podunavskog okruga

SMEDEREVO, 2. decembar 2021 – Iz Podunavskog okruga plasman na Državno školsko prvenstvo u streljaštvu, u pojedinačnoj konkurenciji, u kategoriji pionira i pionirki, stekli su Pavle Pejov (OŠ „Dimitrije Davidović“ Smederevo) i Sofija Veljković (OŠ „Heroj Ivan Muker“ Smederevska Palanka), a ekipno OŠ „Stanoje Glavaš“ iz Glibovca i OŠ „Olga Milošević“ iz Smederevske Palanke. U kategoriji omladinaca i omladinki Nikola Manojlović (MFŠ „Sveta Petka“ Smederevo) i Anđela Radojičić (MFŠ „Sveta Petka“ Smederevo), a ekipno Tehnička škola i Gimnazija Smederevo, saopšteno je danas.

Na vazdušnom strelištu u Sportskoj hali Smederevo, u organizaciji Saveza za školski sport i olimpijsko vaspitanje u Smederevu i Streljačke družine „Smederevo“, juče je održano Okružno školsko takmičenje serijskom vazdušnom puškom. Pioniri su pucali po 20, a omladinci 30 dijabola. Nastupilo je 87 strelaca, uglavnom članova Streljačkih družina „Smederevo“, „Jasenica“ iz Smederevske Palanke i „Stanoje Glavaš“ iz Glibovca. Takmičenje je bilo kvalifikaciono za Državno školsko prvenstvo koje će se održati 20. decembra u Valjevu.

U konkurenciji pionira, pobedio je Novak Stanojević iz Osnovne škole „Stanoje Glavaš“ iz Glibovca sa 165 krugova. Drugo mesto zauzeo je naš Pavle Pejov iz OŠ „Dimitrije Davidović“ iz Smedereva, sa 164 kruga, a treće Uroš Todorović, takođe iz OŠ „Stanoje Glavaš“ sa istim rezultatom kao Pejov, ali slabijom poslednjom serijom. Sa ukupnim rezultatom od 490 krugova prvo mesto ekipno, kao i prošle godine, osvojila OŠ „Stanoje Glavaš“, u kojoj je sa Stanojevićem i Todorovićem u ekipi bio još i Dimitrije Stojković sa 161 krugom. Drugo mesto zauzeli su učenici smederevske škole „Dimitrije Davidović“ sa 466 krugova. Sa Pejovim u ekipi bili su još i najmlađi učesnik takmičenja, Lazar Mladenović, učenik trećeg razreda iz ogranka škole u Seonama sa 160 krugova i Đorđe Tirnanić sa 143 kruga. Treće mesto je takođe, pripalo smederevskoj OŠ „Branko Radičević“ za koju je nastupila najmlađa ekipa na takmičenju: Lazar Simić 148, Luka Simić 138 i Dušan Hamedović 132, svi učenici četvrtog razreda. Ukupno je nastupilo 44 pionira, a 9 škola je imalo ekipe. S obzirom da je pobednik pojedinačnog takmičenja već član ekipe koja se plasirala na državno prvenstvo (OŠ „Stanoje Glavaš“), pojedinačno će nastupiti drugoplasirani Pavle Pejov.

Sve tri medalje u takmičenju pionirki pripale su članicama ekipe OŠ „Olga Milošević“ iz Smederevske Palanke. Zlatnu medalju osvojila je Emilija Marinković sa 178 krugova, srebrnu Nina Mirović sa 170 krugova, a bronzanu Srna Aranđelović sa 167 krugova. Samim tim ova škola bila je najbolja i ekipno sa ukupno 515 krugova, a drugo mesto je osvojila takođe, škola iz Smederevske Palanke „Heroj Ivan Muker“ sa ukupnim rezultatom od 466 krugova (Sofija Veljković 165, Anđelija Savić 156 i Anastasija Spasojević 145). Treće mesto pripalo je ekipi OŠ „Branislav Nušić“ iz Smedereva sa ukupno 405 krugova (Emilija Martinović 145, Milica Miljković 137 i Saška Janković 123). S obzirom da su sva tri prva mesta pripala učenicama iz pobedničke ekipe OŠ „Olga Milošević“, pravo nastupa pojedinačno na državnom prvenstvu stekla je četvrtoplasirana Sofija Veljković. U ovoj kategoriji nastupilo je 17 pionirki, a četiri škole su imale ekipe.

U konkurenciji omladinaca najbolji je bio Nikola Manojlović iz Medicinsko-farmaceutske škole „Sveta Petka“ iz Smedereva sa 260 krugova i stekao pravo nastupa na državnom prvenstvu. Drugo mesto je osvojio Luka Milivojević iz Tehničke škole sa 255 krugova, a treće Vladimir Radivojević iz Gimnazije iz Velike Plane sa 254 kruga. Ekipno najviše je pokazala Tehnička škola iz Smedereva koja se kao prva sa 748 krugova plasirala na državno prvenstvo. U ekipi su pored Milivojevića bili još i Lazar Popović 251 i Lazar Jančić 242 kruga. Drugo mesto sa 696 krugova osvojila je smederevska Gimnazija (Lazar Subotić 252, Petar Kostić 233 i Stefan Ivković 211 krugova) a treće, MFŠ „Sveta Petka“ sa 492 kruga. Sa Manojlovićem u ekipi su bili Filip Vučić 184 i Nestor Stojković 48 krugova. Nastupilo je 14 omladinaca, dok su tri škole imale ekipe.

Kod omladinki najbolji rezultat je ostvarila Natalija Jovanović iz smederevske Gimnazije sa 269 krugova, što je bio i najbolji rezultat dana. Anđela Radojičić, učenica škole „Sveta Petka“, sa 267 krugova osvojila je srebrnu medalju, ali i pravo nastupa na državnom prvenstvu, s obzirom da je Jovanovićeva članica ekipe koja je pobedila. Treće mesto osvojila je Ivona Bojić iz Ekonomsko-trgovinske škole iz Smedereva sa istim rezultatom kao Radojičićeva. S obzirom da su obe imale istu poslednju seriju, odlučivala je pretposlednja u kojoj je bila bolja Radojičićeva. Ekipno, Gimnazija je imala 731 krug (sa Jovanovićevom u ekipi su bile Natalija Stojanović 244 i Sara Đurić 225), a „Sveta Petka“ koju je predvodila Radojičićeva sa Danicom Stojanović 197 krugova i Tijanom Glišić 20, ukupno je imala 484 kruga. Nastupilo je 12 omladinki, dok su dve škole imale ekipe. Tako će na državnom prvenstvu iz našeg okruga učestvovati pojedinačno Anđela Radojičić, a ekipno Gimnazija Smederevo.

Foto: Streljačka družina „Smederevo“

Skorašnji članci

error: Content is protected !!