Donacija Nacionalnog saveta Rumuna školi u Mramorku

KOVIN, 30. novembar 2021 – Nacionalni savet rumunske nacionalne manjine donirao je Osnovnoj školi „Sava Maksimović“u Mramorku interaktivnu tablu, projektor i laptop, a ovaj projekat finansirala je Ambasada Rumunije u Srbiji, saopšteno je danas.

Kako javlja direktorka škole Ljiljana Krničan, školu je ovim povodom 25. novembra posetio predsednik Nacionalnog saveta rumunske nacionalne manjine Daniel Magdu, koordinatorka Odbora za obrazovanje pri Nacionalnom savetu Rodika Almažan, sekretar pri Nacionalnom savetu Marinel Petrika, predstavnici lokalne samouprave – pomoćnik predsednice opštine Dušan Maksimović i predsednik Saveta MZ Mramorak Aleksandar Paulica, kao i predsednik Crkvenog odbora Rumunske pravoslavne crkve Viktor Simulj.

U školi u Mramorku se od osnivanja 1821. godine pa sve do školske 1994/1995. godine nastava odvijala na srpskom i na rumunskom jeziku. I nakon toga, rumunski jezik ostao je u programu nastave – izučava se kroz izborni predmet Maternji jezik sa elementima nacionalne kulture, gde veliki broj učenika izučava Rumunski jezik sa elementima nacionalne kulture.

„Škola u Mramorku čitave ove godine obeležava dva veka od osnivanja i posebno je značajno što smo u godini obeležavanja velikog jubileja škole dobili ovako vrednu donaciju. Izražavamo veliku zahvalnost Nacionalnom savetu rumunske nacionalne manjine na donaciji, kao i želju za nastavak uspešne saradnje u budućem radu na negovanju maternjeg jezika sa elementima nacionalne kulture, a samim tim i negovanju multikulturalnosti“, napominje direktorka Krničan.

Zahvaljujući ovom savremenom nastavnom sredstvu, kako se navodi, škola će imati bolje uslove za rad i na taj način je Nacionalni savet rumunske nacionalne manjine pomogao da se uvaže principi jednakog prava i dostupnosti osnovnom obrazovanju, efikasnosti i efektivnosti, u skladu sa geografskim, demografskim, kulturnim, ekonomskim i drugim karakteristikama, uz uvažavanje specifičnosti lokalne tradicije nacionalno mešovitih područja.

Foto: Opština Kovin

Skorašnji članci

error: Content is protected !!