Pokret Tvrđava: Uspešna ulična akcija u Smederevu

SMEDEREVO, 29. novembar 2021 – Aktivisti Pokreta Tvrđava realizovali su u subotu višesatnu akciju na platou ispred Zelene pijace, saopšteno je danas, uz napomenu da su reakcije sugrađana ohrabrujuće, a interesovanje za pitanje zagađenja vazduha veliko.

Kako je saopšteno. baza podataka koju, kroz anonomne upitnike Pokret Tvrđava prikuplja kako bi se stekao uvid u mišljenje javnosti o probematici zagađenja vazduha, kao i pano za simbolilčnu akciju „1000 otisaka“, bogatiji su za više desetina popunjenih anketa i otisaka ostavljenih radinačkom prašinom.

„Pokret Tvrđava je veoma zadovoljan ovom, inače drugom akcijom (prva je bila održana u Radincu) a u okviru projekta ‘Podizanje prašine’ koji se sprovodi uz podršku organizacije CRTA i njenih partnera. Reakcije sugrađana sa kojima smo imali priliku da razgovaramo su veoma pozitivne što predstavlja veliko ohrabrenje za naš dalji rad na ovom polju. Takođe, iznenađeni smo i odzivom Smederevaca s obzirom na uobičajene društvene prilike i evidentnu demotivisanost građana da se više i aktivnije uključe u problematiku poput ove. Sve njih i ovoga puta smo podsetili na to da, čak i onda kada tako ne izgleda, ‘Građani imaju moć’ što je istoimeni i naziv inicijative pod čijim se okriljem sprovodi projekat.“

Sasvim očekivano, mišljenja naših sugrađana po pitanjima na temu zagađenja vazduha i potencijalnim rešenjima su različita, a detaljniju sliku o njihovim stavovima ćemo imati nakon što analiziramo popunjene upitnike kada se projekat završi, navodi se u saopštenju.

Dodaju da se, tokom rada na terenu, nametnula potreba da se aktivisti još više približe svim sugrađanima pa se može očekivati da će umesto prvobitno planirane tri akcije, do kraja godine biti održano još nekoliko sličnih u gradskim i seoskim mesnim zajednicama.

Pokret Tvrđava napominje da se, tokom uličnih akcija, građanima deli informativni materijal nastao na osnovu izveštaja o stanju kvaliteta vazduha Agencije za zaštitu životne sredine i analize uzoraka prašine iz Radinca koju je uradila Nacionalna ekološka asocijacija. Uz pregled stanja, date su i moguće mere za prevazilaženje problema i pobrojani ključni akteri koji mogu da donesu konkretna rešenja kako bi se stanje popravilo. Takođe, građani svoj stav mogu da iskažu kroz anonimne upitnike o zagađenju vazduha, a ostavljanje otiska radinačkom prašinom na belom panou simboličan je gest podrške meštanima tog sela koji se svakoga dana suočavaju sa velikim zagađenjem vazduha i naslagama prašine koje su u Radincu svakodnevica, navodi se u saoopštenju Pokreta Tvrđava.

Foto: Pokret Tvrđava

Skorašnji članci

error: Content is protected !!