Site icon podunavlje.info

Pokrajinsko priznanje profesoru škole u Bavaništu

KOVIN, 29. novembar 2021 – Na svečanoj akademiji „Prisajedinjenje – drugi vek“ povodom 103 godine od prisajedinjenja Vojvodine Kraljevini Srbiji, održanoj prošlog četvrtka u Srpskom narodnom pozorištu u Novom Sadu, uručena su ovogodišnja pokrajinska priznanja koja se dodeljuju za doprinos u važnim oblastima društvenog života, saopšteno je danas.

Prestižna nagrada u oblasti obrazovanja „Đorđe Natoševićˮ dodeljena je ovoga puta prosvetnom radniku iz kovinske opštine – profesoru srpskog jezika i književnosti u Osnovnoj školi „Bora Radić“ u Bavaništu, Dušanu Simiću.

U kakvom odabranom društvu se našao profesor Dušan, govore imena ostalih laureata: pokrajinska nagrada „Mihajlo Pupin“ dodeljena je akademiku Vasiliju Krestiću, koji se u ime svih nagrađenih zahvalio; u oblasti kulture priznanje „Ferenc Feherˮ je dobio Jovan Adamov, predsednik Udruženja kompozitora Vojvodine; u oblasti privrede nagrada „Lazar Dunđerskiˮ pripala je kompaniji „Nektar“ iz Bačke Palanke; u oblasti sporta priznanje „Momčilo Tapavica“ atletičarki Ivani Španović; u oblasti ravnopravnosti polova nagradu „Milica Tomićˮ dobila je Milanka Furtula, predsednica Udruženja „Veliko srce“; u oblasti ljudskih i manjinskih prava priznanje „Ljudevit Mičatekˮ uručeno je mr Jene Hajnalu, predsedniku Nacionalnog saveta mađarske nacionalne manjine.

Treba reći da je  25. novembar, dan kada je 1918. godine Velika narodna skupština u Novom Sadu proglasila prisajedinjenje Banata, Bačke i Baranje Kraljevini Srbiji, odlukom Skupštine Vojvodine 2018. godine ustanovljen kao datum od pokrajinskog značaja. Skupština AP Vojvodine je tada, na 100. godišnjicu, donela  pokrajinsku odluku o ustanovljavanju nagrade AP Vojvodine i pokrajinskih priznanja.

„Priznanje u oblasti obrazovanja „Đorđe Natošević“ dodeljivaće se za izuzetne rezultate postignute u vaspitno-obrazovnom radu predškolskim ustanovama, osnovnim i srednjim školama, vaspitačima u predškolskim ustanovama, nastavnicima u osnovnim i srednjim školama i pedagozima i psiholozima u ovim ustanovama sa sedištem na teritoriji AP Vojvodine 25. novembra“, stoji u odredbama odluke.

Ove godine, sa ponosom ističemo da je dobitnik prestižnog priznanja upravo profesor iz škole u Bavaništu, koji svojim đacima prenosi najvažnija znanja iz maternjeg – srpskog jezika i književnosti, navodi se, pored ostalog, u saopštenju Opštine Kovin.

Foto: Opština Kovin

Exit mobile version