Site icon podunavlje.info

Brkina slava – Dan Republike

SMEDEREVO, 29. novembar 2021 – Danas je 29. novembar, nekadašnji praznik jugoslovenskih naroda i narodnosti – Dan Republike. Odavno je prestao da se obeležava, izuzev u Smederevu. Na ovaj dan, svake godine, komšija Brka iz Parnjače (zgrada u centru, preko puta Zelene pijace) istakne jugoslovensku zastavu, pusti malo glasnije muziku, dočekuje goste i obeležava ovaj dan kao svoju slavu. Uz sarmu i pečenje, naravno. Tako će biti i danas, potvrdio nam je Brka, lično.

Da se ne bismo ponavljali, OVDE možete da pročitate kako je došlo do toga da Zoran Branković Brka „prisvoji“ Dan Republike i obeležava ga kao svoj dan/slavu.

Podsećamo, na današnji dan 1943. godine na drugom zasedanju AVNOJ-a (Antifašističko veće narodnog oslobođenja Jugoslavije) u Jajcu, to Veće je konstituisano kao vrhovno zakonodavno i izvršno predstavničko telo i ustanovljen je Nacionalni komitet oslobođenja Jugoslavije. Doneta je odluka o federativnom uređenju države, a kraljevskoj vladi u izbeglištvu zabranjen je povratak u zemlju.

Foto: Podunavlje.info

Exit mobile version