Uspešno završena Čitalačka značka 2021 – napisan 501 dnevnik

SMEDEREVO, 25. novembar 2021 – Čitalačka značka 2021, tradicionalna akcija namenjena svim učenicima osnovnih škola na teritoriji grada Smedereva, uspešno je završena. Tim povodom su na Dečjem odeljenju postavljene izložbe najlepših čitalačkih dnevnika, saopšteno je danas iz Narodne biblioteke Smederevo.

Povodom 210 godina  od smrti  srpskog prosvetitelja i reformatora revolucionarnog perioda nacionalnog buđenja i preporoda, Dositeja Obradovića, a u okviru obeležavanja 43.  godine  realizovanja tradicionalne manifestacije Čitalačka značka 2021, iz Narodne biblioteke Smederevo je saopšteno da se ove godine zbog trenutne epidemiološke situacije završna svečanost povodom manifestacije Čitalačka značka 2021, neće održati na uobičajen način.  Organizatori manifestacije su izrazili zadovoljstvo činjenicom da se ova akcija, duga već 43 godine i pored ovih okolnosti i epidemioloških uslova, ipak održala i samim tim uspela da opstane. U ovogodišnjoj akciji učestvovalo je 14 osnovnih škola, 7 gradskih i 7 iz seoskih sredina na teritoriji grada Smedereva.

Komisija Narodne biblioteke Smederevo je u ovogodišnjoj akciji Čitalačka značka 2021 primila i pregledala ukupno 501 čitalački dnevnik. Svi učesnici dobitnici su čitalačke značke sa likom Dositeja Obradovića, srpskog prosvetitelja i reformatora revolucionarnog perioda i nacionalnog buđenja i preporoda.

Komisija je odabrala 40 čitalačkih dnevnika, čije će autore Narodna biblioteka Smederevo nagraditi  besplatnim upisom za 2021. godinu.

Škole učesnice Čitalačke značke 2021.

Gradske osnovne škole na teritoriji grada Smedereva:

 1. OŠ „Dr Jovan Cvijić“…………………………………………………………… ..199 dnevnika
 2. OŠ „Dimitrije Davidović“…………………………………………………… …66 dnevnika
 3. OŠ „Dositej Obradović“…………………………………………………………. ..119 dnevnika
 4. OŠ „Branko Radičević“……………………………………………………………..45 dnevnika
 5. OŠ „Sveti Sava“……………………………………………………………………….. 14 dnevnika
 6. OŠ „Jovan Jovanović Zmaj“……………………………………………………….. 7 dnevnika
 7. OŠ „Branislav Nušić“…………………………………………………………….. 15 dnevnika

Seoske osnovne škole na teritoriji grada Smedereva:

 1. OŠ „Sava Kovačević“ Mihajlovac ……………………………………………..11 dnevnika
 2. OŠ „Branko Radičević“ Lugavčina ……………………………………………4 dnevnika
 3. OŠ „Ivo Andrić“ Radinac ………………………………………………………….2 dnevnika
 4. OŠ „Ilija Milosavljević Kolarac“ Kolari ……………………………..9 dnevnika
 5. OŠ „Vuk Karadžić“ Lipe………………………………………………………………3 dnevnika
 6. OŠ „Vožd Karađorđe“ Vodanj……………………………………………………….5 dnevnika
 7. OŠ „Ivo Andrić“ Ralja…………………………………………………………………2 dnevnika

Ukupno: 501 dnevnik, 40 nagrađenih.

Kao i prethodne godine, kao samostalni, pedantni, ispravno gramatički i pravopisno urađeni čitalački dnevnici, od nagrađenih 40, ove godine izdvojila su se 10 autora koje će Narodna biblioteka Smederevo darivati vrednim nagradama.

 1. OŠ „Dositej Obradović“ – IVANOVIĆ ALEKSA II-1
 2. OŠ „Dositej Obradović“ – TASIĆ LANA II-4
 3. OŠ „Sveti Sava“ – ŽEGARAC NINA V-2
 4. OŠ „Branko Radičević“ – FILIPOVIĆ NAĐA IV -2
 5. OŠ „Branko Radičević“ – MARINKOVIĆ ALEKSANDAR IV-2
 6. OŠ „Branko Radičević“ – RISTIĆ LEONTINA IV -1
 7. OŠ „Dimitrije Davidović“ – PANTOVIĆ PETRA V – 3
 8. OŠ „Dr Jovan Cvijić“ – VUJIĆ VASILIJE  IV – 1
 9. OŠ „Dr Jovan Cvijić“- ĐUKIĆ NINA V – 3
 10. OŠ „Branko Radičević“ Lugavčina – PETROVIĆ LAZAR III razred

Izložbu najuspešnijih 40 čitalačkih dnevnika deca mogu pogledati na Dečjem odeljenju do kraja decembra svakog radnog dana uz poštovanje svih epidemioloških mera zaštite (obavezno nošenje maske, dezinfekcija ruku i najviše 5 osoba u zatvorenom prostoru).

Ove godine je plan realizovanja i samog održavanja ove akcije, potpuno drugačiji. Naime, u ponedeljak, utorak i sredu (29. novembra do 1. decembra) u periodu od 8 do 18 časova, predstavnik   škole učesnice, može da dođe na Dečje odeljenje Narodne biblioteke Smederevo i preuzme bedževe za sve učesnike i nagrade za najuspešnije (bedževe i kartice za čitalačku značku,  članske karte za besplatan upis u Biblioteku za 2021. godinu za najuspešnije pisce dnevnika).

Večeras je na Dečjem odeljenju Narodne biblioteke Smederevo bio organizovan prijem za 10 nagrađenih učenika i učiteljicu OŠ „Dositej Obradović“  Tanju Šamarjaj, koja je sa svojim odeljenjem III-1 OŠ „Dositej Obradović“, učestvovala u ovogodišnjoj akciji sa najvećim brojem čitalačkih dnevnika.

Organizatori se ovom prilikom zahvaljuju svoj deci, roditeljima, nastavnicima i učiteljima na trudu, radu, zalaganju i istrajnoj posvećenosti knjizi i čitanju.

Foto: Fb Narodna biblioteka Smederevo

Skorašnji članci