Završna konferencija projekta „Saznaj! Prepoznaj! Prijavi!“

VELIKA PLANA, 24. novembar 2021 – U Biblioteci „Radoje Domanović“ u Velikoj Plani, organizovana je  Završna konferencija projekta „Saznaj! Prepoznaj! Prijavi!“ koji sprovodi Udruženje „Svet reči“ uz podršku Ministarstva omladine i sporta u okviru Sprovođenja Nacionalne strategije za mlade.

Na konferenciji je predstavljen rad školskih Timova za rodnu ravnopravnost iz škola i udruženja koje su partneri na projektu: Tehničke škole iz Bora, Srednje škole „Žikica Damnjanović“ iz Smederevske Palanke, Tehničke škole iz Despotovca, Udruženja „Kreativna pedagogija“ iz Požarevca, Prve tehničke škole iz Kragujevca, Srednje Stručne škole iz Kragujevca i Ekonomsko-trgovinske i mašinske škole iz  Kučeva.

Vršnjački edukatori i edukatorke su, uz podršku svojih mentora i mentorki organizovali 125 radionica na temu rodne ravnopravnosti i nasilja u vezama mladih, napravili su 14 onlajn izložbi kreativnih postera, 8 spotova, 14 informativnih štandova…

Mladi iz Timova pružali su i podršku svojim vršnjacima u situacijama kada su imali potrebu da podele iskustva iz svojih veza u kojima su prepoznali elemente nasilja.

Drugi deo konferencije bio je posvećen Literarnom konkursu „One koje su zaboravljene…“  Tim povodom, „Svet reči“ je dodelio 6 diploma i vrednih nagrada autorkama i autorima najuspelijih radova.

1.nagrada:  Milica Mihajlović, maturantkinja Požarevačke gimnazije, za rad o Fridi Kalo

2.nagrada: Nikolina Stojadinović, učenica 2.razreda Srednje škole „Žikica Damnjanović“ iz Smed.Palanke za rad o lekarkama i bolničarkama u Prvom svetskom ratu

3.nagrada: Nikola Laketa, učenik Srednje ekonomske škole iz Sombora za rad o Anđeliji Lazarević

4.nagrada: Milica Pešić, maturantkinja Gimnazije u Velikoj Plani za rad o Milici Stojadinović Srpkinji

5.nagrada: Milica Šponja, učenica Srednje ekonomske škole iz Sombora za rad o Jeleni Dimitrijević

6.nagrada: Ivana Milošević, učenica TŠ iz Despotovca za rad o Slađani Milošević

Ostalih dvadesetoro učenika/ca (iz Tehničke škole iz Despotovca, Tehničke škole iz Bora, Tehničke škole iz Velike Plane, Srednje škole „Žikica Damnjanović“, Srednje ekonomske škole iz Sombora i Srednje ekonomske škole iz Novog Sada), dobilo je zahvalnice i komplete promotivnih materijala Udruženja „Svet reči“ koji su tematski vezani za konkurs.

Inače, svi radovi su objavljeni u Zborniku „One koje su zaboravljene…“ koji do kraja ove sedmice izlazi iz štampe, a u kome će se naći 26 radova učesnika/ca.

Foto: Udruženje „Svet reči“

Skorašnji članci

error: Content is protected !!