DRI: Izveštaj o reviziji JP Stočarsko veterinarski centar u Velikoj Plani

VELIKA PLANA, 23. novembar 2021 – Državna revizorska institucija (DRI) saopštila je nedavno Izveštaj o reviziji finansijskih izveštaja Javnog preduzeća Stočarsko veterinarski centar za reprodukciju i veštačko osemenjavanje „Velika Plana“, iz Velike Plane za 2020. godinu.

DRI je saopštio mišljenje sa rezervom da Preduzeće u 2020. godini i prethodnim godinama nije vršilo preispitivanje korisnog veka upotrebe građevinskih objekata i opreme iskazanih u finansijskim izveštajima u ukupnom iznosu od 5.995 hiljada dinara, što nije u skladu sa zahtevima Odeljka 17, paragraf 17.19, MSFI za MSP – Nekretnine, postrojenja i oprema.

Takođe, kako navodi DRI, Preduzeće u 2020. godini nije vršilo procenu naplativosti potraživanja od kupaca u zemlji iskazanih u finansijskim izveštajima u iznosu od 35.915 hiljada dinara, što nije u skladu sa usvojenom računovodstvenom politikom i zahtevima Odeljka 11, paragrafi 11.21, 11.22. i 11.25, MSFI za MSP – Osnovni finansijski instrumenti.

Zatim, Preduzeće nije prezentovalo osnivački akt iz koga se nedvosmisleno može saznati vrednost i struktura osnovnog kapitala iskazanog u finansijskim izveštajima u iznosu od 35.033 hiljade dinara. U Registar privrednih subjekata Agencije za privredne registre upisan je kapital u novčanom obliku u iznosu od 64 hiljade dinara.

U mišljenju se navodi da Preduzeće u 2020. godini i ranijim godinama nije vršilo preispitivanje daljeg postojanja ranije formiranih rezervi (zakonskih, statutarnih i drugih rezervi) iskazanih u finansijskim

izveštajima u ukupnom iznosu od 2.785 hiljada dinara i samim tim nije izvršilo njihovo evidentiranje u skladu sa čl. 23, 27 i 28 Pravilnika o kontom okviru i sadržini računa u kontnom okviru za privredna društva, zadruge i preduzetnike.

Preduzeće je u finansijskim izveštajima, zbog pogrešne klasifikacije računa, umesto prihoda od aktiviranja učinaka i robe iskazalo ostale prihode u iznosu od 1.008 hiljada dinara, napominje DRI.

Dalje se navodi da Preduzeće nije sastavilo napomene uz finansijske izveštaje u skladu sa Zakonom o računovodstvu i zahtevima MSFI za MSP.

Preduzeće nije uspostavilo adekvatan i efikasan sistem finansijskog upravljanja i kontrole prema

zahtevima Pravilnika o zajedničkim kriterijumima i standardima za uspostavljanje i funkcionisanje sistema finansijskog upravljanja i kontrole u javnom sektoru, kao ni internu reviziju u skladu sa Pravilnikom o zajedničkim kriterijumima za organizovanje i standardima i metodološkim uputstvima za postupanje interne revizije u javnom sektoru, piše u izveštaju  DRI.

DRI skreće pažnju da, polazeći od načina osnivanja, delatnosti, organizacije rada i imenovanih organa, Preduzeće, iako registrovano kao javno preduzeće, od osnivanja do danas posluje kao javna veterinarska služba, odnosno ustanova saglasno odredbama zakona koji reguliše oblast kojoj pripada njegova delatnost i saglasno odredbama Zakona o javnim službama. Postupak usklađivanja je u toku.

Javno preduzeće Stočarsko veterinarski centar za reprodukciju i veštačko osemenjavanje „Velika Plana“, Velika Plana je u obavezi da dostavi odazivni izveštaj o otklanjanju otkrivenih nepravilnosti i dokaze o postupanju po datim preporukama, navodi Državna revizorska institucija.

Ilustracija: JP SVCRVO/printscreen

 

Skorašnji članci

error: Content is protected !!