Svečanom sednicom Skupštine grada obeležen Dan grada Smedereva

SMEDEREVO, 21. novembar 2021 – Svečanom sednicom Skupštine grada Smedereva danas je  obeležen Dan grada, podsećajući na Aranđelovdan 1805. godine (8. novembar po julijanskom, „starom“ kalendaru), kada je turski zapovednik dizdar Muharem Guša predao ključeve grada vođi srpskih ustanika, Karađorđu.

Nakon intoniranja himne “Bože pravde”, predsednica Skupštine grada Smedereva, Vesna Kiš Kostić je, otvorivši svečanu sednicu, podsetila na slavne dane naše istorije, kada je pre dva veka izvršena primopredaja ključeva Smedereva, čime je grad bio oslobođen od turske vlasti i, po drugi put, postao prestonica Srbije.

“Čuvajući Aranđelovdan, kao Dan grada Smedereva, čuvamo našu istoriju, čuvamo sećanje na herojstvo, društvenu i moralnu snagu naših predaka”, rekla je pored ostalog predsednica  lokalnog parlamenta.

Gradonačelnik Smedereva, Jovan Beč, pozdravljajući goste i čestitajući Dan grada i domaćinima krsnu slavu, a posle propagandnog filma o gradu, podsetioje  na projekte koji su u toku, posebno se osvrnuvši na planove za narednu godinu.

 

“Sledeće godine očekujemo znatno ulaganje u putnu infrastrukturu. Kao što znate, potpisali smo javno-privatno partnerstvo i Smederevo će, u tom smislu, postati veliko gradilište. Očekujemo da samo u toku naredne godine uradimo više puteva nego što je urađeno u poslednjih 30 godina. U naredne dve, dve i po godine, uradićemo više od 200 kilometara puteva u gradu i u seoskim mesnim zajednicama, tako da ćemo dobiti infrastrukturu onakvu kakvu zaslužujemo. Tu podrazumevamo oko 100 kilometara asfalta u selima i nastavljamo da uređujemo atarske puteve.”

Gradonačelnik je istakao kao jedan od značajnih projekata zamenu i postavljanje led rasvete, za prvih šest meseci, a najkasnije u trećem kvartalu, zatim nove subvencije za građane kada je u pitanju PVC stolarija, kao i fasade i postavljanje solarnih panela. Kao posebno značajno, gradonačelnik je istakao raspisanu nabavku za Zubnu ambulantu, koja će biti na lokaciji kod Sportskog centra, a  vrednost radova, koji bi trebalo da počnu u prvom kvartalu, iznosi 59 miliona dinara. Dosta sredstava, prema njegovim rečima, biće uloženo i u renoviranje seoskih ambulanti. On je izrazio očekivanje da će , najkasnije u poslednjem kvartalu, početi i izgradnja vrtića, na mestu sadašnje Zubne ambulante, čijim bi smeštajnim kapacitetima trebalo trajno da bude rešen  problem liste čekanja za upis dece u vrtić.

“Takođe, kada govorim o vrtiću, obaveštavam građane da posle nekoliko godina, a u saradnji sa nadležnim ministarstvom, sledeće godine krećemo sa izgradnjom vrtića u Radincu, vrednost radova 120 miliona dinara.”

Posebno značajno za gradonačelnika je započinjanje procedure u vezi sa podizanjem spomenika despotu  Đurđu Brankoviću, obećavši da će grad do kraja sledeće, a najkasnije 2023. godine imati ovaj spomenik u centru grada.

Gradonačelnik je u svom obraćanju podsetio i na ostala ulaganja, u sport, omladinu, obrazovanje, zdravstvo, kao i sve ono što predstavlja razvojnu šansu našeg grada, izrazivši nadu da će Smederevo za dve-tri godine, infrastrukturno, izgledati znatno drugačije nego što to izgleda danas.

Foto: Grad Smederevo/Podunavlje.info

Skorašnji članci

error: Content is protected !!