Proglašeni pobednici ovogodišnjeg književnog konkursa “Ulaznica 2021”

ZRENJANIN/SMEDEREVO, 21. novembar 2021 – Žiri književnog konkursa „Ulaznica 2021“ doneo je jednoglasnu odluku o ovogodišnjim dobitnicima nagrada u kategorijama poezije, proze i eseja, među kojima je i jedna Smederevka.

Kako prenosi portal zrenjaninski.com, prvu nagradu u kategoriji poezije osvojila je Vladana Perlić iz Banjaluke za rad „Koga god sretnem gleda me sažaljivo i kaže šteta“. Druga nagrada pripala je Nevenu Novaku iz Beograda („Opušci“), a treća Goranu Živkoviću iz Niša („Persona“).

U kategoriji proze, prvu nagradu dobio je Vladimir Mitrović iz Kraljeva za knjigu „Ruža i čajni kolutići“. Druga nagrada dodeljena je Miri Petrović iz Splita za knjigu „Transgresija“, a treća Oliveri Mitić iz Smedereva za knjigu „Kitovi koji imaju drugačije frekvencije“.

Ljiljana Maletin Vojvodić iz Novog Sada dobitnica je prve nagrade u kategoriji eseja, za rad „Brkam domaštano i stvarno“. Drugu nagradu dobila je Aleksandra Marilović iz Dervente za esej „Beskrajno sićušni koraci“, a treću Amina Bulić iz Sarajeva za rad „Umberto D: Smijeh kroz suze nad ruševinama jednog života“.

Žiri književnog konkursa „Ulaznica 2021“ je radio u sastavu Ljubica Pupezin, urednica iz Beograda i predsednica žirija, Alen Bešić, pesnik i urednik iz Novog Sada, i Vladimir Arsenić, urednik časopisa „Ulaznica“.

„Nagrađeni radovi predstavljaju prilično precizan uvid u stanje književnosti na kulturnom prostoru bhsc jezika, kao i dobar deo poetičkih tendencija uočljivih među autorima na postjugoslovenskoj sceni. Raznovrsni po svojim temama, a napisani sa zavidnim književnim umećem i uverljivošću, ovi tekstovi su se iz mnoštva izdvojili ukupnim utiskom i zrelošću izraza, premda se radi o pretežno mladim ljudima, onima na kojima počiva budućnost književne scene“, naveo je žiri u obrazloženju odluke.

Na javni poziv za učešće na konkursu odazvao se veliki broj autora koji su poslali više od 1000 radova. Radovi su stigli iz svih država bivše Jugoslavije. Stizali su i iz drugih država u kojima žive pisci koji pišu bhsc jezikom – Austrije, Švedske, Nemačke…

„U svom ocenjivanju žiri je vrednovao isključivo kvalitet umetničko-jezičkog izraza. On je u nagrađenim radovima nesumnjiv“, dodaje se u saopštenju.

Izvor: zrenjaninski.com

Foto: Pixabay

Skorašnji članci

error: Content is protected !!