Dušanu Bojiću izmakla glavna nagrada na Valter kupu

SMEDEREVO, 21. novembar 2021 – Našem strelcu Dušanu Bojiću ove godine na Valter Jut Kupu za malo je izmakla glavna nagrada turnira, Valter pištolj el pi 500. U kategoriji strelaca do 18 godina Bojić je osvojio bronzanu medalju na „Velikoj nagradi Smedereva“, dok je u finalu Valter kupa osvojio sedmo mesto. U disciplini vazdušna puška Anđeli Radojičić nedostajala su 0,4 kruga za ulazak u finale, saopštila je sinoć Streljačka družina „Smederevo“.

Ovogodišnji međunarodni turnir vazdušnom puškom i pištoljem Valter Jut Kup (Walther Youth Cup), na vazdušnom strelištu u Sportskoj hali u Smederevu, bio je ne samo najmasovniji, već i po kvalitetu najjači turnir do sada, jer su se između ostalih takmičili i neki od osvajača medalja na evropskim i svetskim prvenstvima. Za nagrade se borilo više od 270 strelaca iz deset evropskih zemalja: Mađarske, Slovačke, Rusije, Bugarske, Slovenije, Hrvatske, Bosne i Hercegovine, Severne Makedonije, Crne Gore i naravno, Srbije. Tako je turnir posle prošlogodišnjeg nacionalnog, ove godine povratio svoj internacionalni karakter.

Najuspešniji od smederevskih strelaca bio je Dušan Bojić. Na Velikoj nagradi Smedereva (Grand Prix Smederevo), u disciplini vazdušni pištolj, osvojio je bronzanu medalju u kategoriji strelaca do 18 godina, iza mađarskih reprezentativaca Balinta Nađija i Matea Ridečija. Drugog dana, na Valter Jut Kupu zabeležio je odličan rezultat u kvalifikacijama, 567 krugova, koji mu je doneo drugo mesto, iza Ridečija sa istim brojem krugova, ali jednim unutrašnjim centrom (pogodak 10,4 i veći) više od našeg strelca. Tako je jedna od dve specijalne nagrade turnira, vazdušni pištolj el pi 500 (LP 500), nemačke kompanije Valter, sponzora turnira, za rezultat najbliži Svetskom rekordu u kategoriji juniora, otišao u Mađarsku. U finalu Bojić je zauzeo sedmo mesto, a medalje su podelili Mađari: zlato je pripalo Balintu Nađiju, srebro Mateu Ridečiju a bronza Mateu Totu. Vaučer za pištolj, koji će preuzeti u januaru 2022. na Međunarodnom turniru u Minhenu, Ridečiju je uručio Sven Martini, sportski direktor kompanije Valter.

U disciplini standardna vazdušna puška, na Valter Jut Kupu, Anđeli Radojičić nedostajala su 0,4 kruga za plasman u finale. U disciplini miks timovi, sa Đorđem Savićem iz Streljačkog kluba „Oko Sokolovo“ iz Kosjerića, nisu uspeli da se plasiraju u finalnu borbu za medalju. Posle drugog dela kvalifikacija ostali se pred vratima meča za bronzanu medalju, na petom mestu.

Najviše medalja na Valter Jut Kupu osvojili su članovi reprezentacije Mađarske: sve tri medalje u kategoriji juniora i dve (zlatna i srebrna) u kategoriji juniorki vazdušnim pištoljem, a dve vazdušnom puškom (zlatna i bronzana) u kategoriji juniora i jednu (bronzana) u kategoriji juniorki. Preostale medalje pripale su Hrvatskoj i Srbiji. Hrvatska je osvojila medalju vazdušnom puškom u kategoriji juniora (srebrna) i vazdušnim pištoljem u kategoriji juniorki (bronzana), a Srbija dve medalje (zlatna i srebrna) u kategoriji juniorki vazdušnom puškom. U takmičenju mikseva nastupali su mešoviti timovi, pa su tako medalje osvojili Bosna i Hercegovina, Rusija, Mađarska i Srbija. Druga glavna nagrada turnira, vazdušna puška Valter el dži 500 (Walther LG 400), za rezultat najbliži Svetskom rekordu u kategoriji juniora ostala je u Srbiji. Pripala je Teodori Vukojević iz Streljačkog kluba „Čika Mata“ iz Kragujevca, koja je u kvalifikacijama postigla 630,0 krugova, što je ujedno bio i rezultat dana. Vukojevićeva je pušku osvojila i pre tri godine, a sa Valter kupa do sada ima ukupno 5 medalja: tri zlatne, jednu srebrnu i jednu bronzanu medalju, pa je tako od ove godine postala najtrofejniji strelac na našem turniru, na kome ima pravo nastupa još dve godine i samim tim nove prilike da uveća bilans osvojenih odličja, pa i nagrada za najbolji rezultat.

Foto:  Streljačka družina „Smederevo“/Ana Lajčak

Skorašnji članci

error: Content is protected !!