Regionalna akcija sadnje drveća u borbi za čistiji vazduh

SMEDEREVO, 19. novembar 2021 – U više gradova regiona, danas je počela, i biće nastavljena sutra, sadnja više od 400 stabala drveća, kao deo druge po redu akcije „Drvo prijateljstva“ koju Evropski fond za Balkan (EFB) sprovodi u saradnji s lokalnim partnerima.

ProTok21 i Crveni bedževi su danas u Smederevu, zajedno sa đacima,  organizovali sadnju sadnica u dvorištu TTPŠ „Despot Đurađ, od ukupno 60 stabala koliko je najavljeno.

Cilj ove solidarne akcije je pokazati da je kroz preuzimanje pojedinačne odgovornosti i alarmiranje javnosti o ozbiljnosti problema zagađenja moguće napraviti razliku na lokalnom i regionalnom nivou.

Zemlje Zapadnog Balkana dele veliki ekološki problem, naime opasne nivoe zagađenja vazduha. Stoga ova inicijativa upućuje snažnu zajedničku poruku da se i kroz regionalnu saradnju i solidarnost može doprineti rešavanju tog problema i stvaranje uslova za čist vazduh, saopštio je EFB.

„Gradovi regiona su u zimskom periodu redovno na listi najzagađenijih na svetu i važno je preduzeti udružene i konkretne korake da se taj trend  zaustavi. Sađenje drveća je jedan od najjednostavnijih i najvažnijih među njima”, objašnjava Aleksandra Tomanić, izvršna direktorka EFB.

Osim simboličkog i motivacionog značenja koju ova ekološka inicijativa ima, organizatori su se za sađenje drveća odlučili i kako bi gradski vazduh učinili čistijim i okruženje zdravijim za stanovnike gradova zemalja Zapadnog Balkana, s obzirom na alarmantan stepen zagađenosti vazduha u njima.

Sa ovom akcijom, Evropski fond za Balkan zajedno sa svojim partnerima najavljuje i produžetak kampanje „Ujedinjeni Balkan za čist vazduh” početkom decembra. Druge godine za redom biće realizovana ova informativna regionalna kampanja koja služi za podizanje svesti stanovnika regiona o uzrocima i  posledicama zagađenja, i  mogućim načinima poboljšanja kvaliteta vazduha, kao i borbu za zdraviju životnu sredinu kroz regionalnu solidarnost.

Zajednička akcija „Drvo prijateljstva“, kao i šira kampanja za čist vazduh „Ujedinjeni Balkan za čist vazduh”, realizuje se uz podršku brojnih organizacija: Za čisto Sarajevo iz Sarajeva, Eko forum iz Zenice, Environmental Territorial Management Institute iz Tirane, Sbunker iz Prištine, Air Care iz Skoplja, OZON iz Podgorice, Regulatorni institut za obnovljivu energiju i životnu sredinu i Beogradska otvorena škola iz Beograda, i Pro.Tok21 iz Smedereva.

Foto: Fb Crveni bedževi

Skorašnji članci

error: Content is protected !!