Poreska uprava: Počelo podnošenje prijava za izdavanje bezbednosnog elementa

18. novembar 2021 – Obveznici fiskalizacije kojima je dodeljena jedinstvena oznaka poslovnog prostora i poslovne prostorije na osnovu podnete PGJO prijave i koji su u poresko sanduče dobili pozivnu poruku za uvođenje u proces eFiskalizacije, mogu da podnesu prijavu za izdavanje bezbednosnog elementa.

Prijavu za izdavanje bezbednosnog elementa ovlašćeno lice obveznika fiskalizacije podnosi  preko Elektronskog servisa za fiskalizaciju (ESF) kojem se pristupa preko portala ePorezi (https://eporezi.purs.gov.rs).

Obveznik fiskalizacije naručuje bezbednosni element kada je spreman za fiskalizaciju, odnosno kada zna koji fiskalni uređaj će koristiti.

Registar odobrenih elemenata elektronskog fiskalnog uređaja može se naći na portalu Poreske uprave na linku

Nakon generisanja podataka i izrade bezbednosnog elementa u formi pametne kartice, ovlašćeno lice dobija u poresko sanduče obaveštenje o izrađenom bezbednosnom elementu, kao i vremenu preuzimanja istog. Bezbednosni elementi u obliku pametne kartice preuzimaju se na šalteru „Vaš poreznik“ u nadležnoj filijali Poreske uprave, osim za obveznike CVPO koji bezbednosni element preuzimaju u Centru za velike poreske obveznike. Ukoliko je bezbednosni element u vidu fajla, on se automatski šalje u poresko sanduče gde će obveznik imati instrukcije za njegovo preuzimanje.

Poreska uprava podseća da je bezbednosni element hardverski ili softverski element koji Poreska uprava izdaje obvezniku fiskalizacije radi potvrde autentičnosti obveznika fiskalizacije.

Račun koji je izdat bez korišćenja bezbednosnog elementa, ne može se smatrati fiskalnim računom u skladu sa Zakonom o fiskalizaciji.

Bezbednosni element je personalizovan za obveznika fiskalizacije, za konkretan poslovni prostor i poslovnu prostoriju i ne može da se koristi od strane neovlašćenog lica, u drugom poslovnom prostoru i poslovnoj prostoriji, odnosno u okviru neodgovarajućeg elektronskog fiskalnog uređaja.

Uputstvo za podnošenje prijave za izdavanje bezbednosnog elementa možete pronaći OVDE

Skorašnji članci

error: Content is protected !!