Usvojen Izveštaj DRI o reviziji poslovanja JP za poslove distribucije gasa „Kovin-gas“

KOVIN, 17. novembar 2021 – Na poslednjoj sednici Skupštine opšrine Kovin, pored ostalog, usvojen je Izveštaj DRI o reviziji pravilnosti poslovanja Javnog preduzeća za poslove distribucije gasa „Kovin-gas“ Kovin u delu koji se odnosi na javne nabavke za 2019. i 2020. godinu i troškove zarada, naknada zarada i ostalih ličnih rashoda za 2020. godinu.

Šta piše u izveštaju Državne revizorske institucije

U rezimeu ovog izveštaja se navodi da je Javno preduzeće za poslove distribucije gasa „Kovin – gas“, Kovin u 2019. i 2020. godini zaključilo ugovore ukupne vrednosti u iznosu od 19,3 miliona dinara bez PDV-a, a da nije postupilo u skladu sa Zakonom o javnim nabavkama i više je isplatilo troškove zarada, naknada zarada i naknade za rad predsednika i članova Nadzornog odbora najmanje u iznosu od 402 hiljade dinara.

Takođe, Preduzeće u 2019. i 2020. godini: 1) nije donelo interni akt kojim bi bliže uredilo način planiranja i sprovođenja postupka javne nabavke I praćenje izvršenja ugovora o javnoj nabavci; 2) procenjenu vrednost javnih nabavki nije utvrdilo na osnovu sprovedenog ispitivanja i istraživanja tržišta; 3) izvršilo je nabavku usluga odorizacije gasa najmanje u iznosu od 505 hiljada dinara više od ugovorene vrednosti; 4) pokrenulo je javnu nabavku dobara a da nisu bili ispunjeni uslovi za pokretanje postupka; 5) članovi komisije za javne nabavke nisu potpisivali izjave kojim potvrđuju da u predmetnim javnim nabavkama nisu u sukobu interesa; 6) sačinilo je konkursnu dokumentaciju i zapisnike o otvaranju ponuda koji ne sadrže sve elemente propisane Zakonom o javnim nabavkama i 7) nije objavljivalo oglase o javnim nabavkama na Portalu javnih nabavki, na svojoj internet stranici i na Portalu službenih glasila Republike Srbije.

DRI navodi da je Preduzeće u odnosu na Program poslovanja za 2020. godinu više isplatilo troškove zarada i naknada zarada u iznosu od 310 hiljada dinara i naknade za rad predsednika i članova Nadzornog odbora u iznosu od 92 hiljade dinara.

Preduzeće nije uskladilo opšta akta kojima su uređena prava, obaveze i odgovornosti zaposlenih sa Zakonom o radu i Posebnim kolektivnim ugovorom za javna preduzeća u komunalnoj delatnosti na teritoriji Republike Srbije. Ugovori o radu ne sadrže sve elemente propisane odredbama Zakona o radu, navodi se u rezimeu izveštaja Državne revizorske institucije.

DRI u ovom izveštaju napominje da je za uređenje oblasti koje su bile predmet revizije dato 17 preporuka, koje su usmerene na: 1) uspostavljanje sistema finansijskog upravljanja i kontrole i interne revizije; 2) planiranje, sprovođenje i  praćenje postupaka javnih nabavki u skladu sa Zakonom o javnim nabavkama I 3) obračun i isplatu zarada i naknada zarada u skladu zakonskim propisima.

U izveštaju se naglašava da je Javno preduzeće za poslove distribucije gasa „Kovin – gas“ iz Kovina, na osnovu člana 40 stav 1 Zakona o Državnoj revizorskoj instituciji, dužno da podnese Državnoj revizorskoj instituciji pisani izveštaj o otklanjanju otkrivenih nepravilnosti (odazivni izveštaj) u roku od 90 dana počev od narednog dana od dana uručenja izveštaja.

Ilustracija: DRI/printscreen

Skorašnji članci

error: Content is protected !!