EU PRO Plus info-sesija povodom izrade teritorijalnih strategija

15. novembar 2021 – EU PRO Plus predstaviće ovog utorka u Velikom Gradištu poziv za podnošenje prijava za izradu teritorijalnih strategija, saopšteno je danas portalu Podunavlje.info.

Kako se navodi, EU PRO Plus program će u utorak, 16. novembra u Velikom Gradištu održati info-sesiju kako bi zainteresovanim lokalnim samoupravama iz Braničevskog, Podunavskog, Zaječarskog i Borskog okruga, kao i predstavnicima/cama Regionalne razvojne agencije „Braničevo-Podunavlje“ i RARIS-a, Regionalne agencije za razvoj istočne Srbije, predstavio poziv za podnošenje prijava za izradu teritorijalnih strategija.

Putem ovog poziva Evropska unija će obezbediti podršku lokalnim samoupravama u izradi strateških dokumenata neophodnih za održivi lokalni razvoj, koje će im koristiti da na određenom geografskom području definišu zajednička rešenja za pitanja kao što su braunfild lokacije i industrijske zone, neformalna naselja, rešavanje društvenih ili ekoloških problema ili zaštite kulturnog nasleđa tog kraja. Strategije bi takođe trebalo da formulišu buduće planiranje u brojnim sektorima uključujući obrazovanje, ekonomski razvoj i zaštitu životne sredine, dodaje se u saopštenju.

Tokom informativne sesije, biće pojašnjeni uslovi poziva a učesnici i učesnice će biti u prilici da se bliže upoznaju sa instrumentima teritorijalnog razvoja i metodologijom razvoja strategija integralnih teritorijalnih investicija (ITI) i strategija održivog urbanog razvoja i njihovim sprovođenjem.

Nakon Velikog Gradišta poziv će biti predstavljen u Nišu 18. novembra i u Vranju 23. novembra 2021.

Aktivnosti EU PRO Plus programa koji doprinosi ravnomernijem društveno-ekonomskom razvoju Srbije, Evropska unija podržava sa 30 miliona evra. Program, čiju realizaciju vodi Ministarstvo za evropske integracije,  ima za cilj da doprinese poboljšanom upravljanju teritorijalnim razvojem, ekonomskom rastu i unapređenju socijalne infrastrukture i kohezije u 99 jedinica lokalne samouprave, u dva regiona: Regionu Šumadije i zapadne Srbije i Regionu južne i istočne Srbije. Aktivnosti na terenu sprovodi UNOPS.

Ilustracija: EU PRO Plus

 

 

Skorašnji članci

error: Content is protected !!