Na današnji dan Karađorđe 1805. godine primio ključeve Smedereva

SMEDEREVO, 8. novembar 2021 – „Ispod ovog drveta 8. novembra 1805. smederevski dizdar Muharem Guša predao je Karađorđu klјučeve grada Smedereva“ stoji naszpis na čuvenom smederevskom dudu i u potpisu – Skupština opštine Smederevo, novembra 1951.

Kako se najveći srpski grad, i u to vreme – Beograd, još uvek nalazio u turskim rukama, to su Karađorđe i ustanici po oslobođenju Smederevo proglasili za prestonicu srpske države. Po drugi put. Prvi put Smederevo je bilo glavni grad u vreme srpske despotovine, sve do 1439. kad su ga zauzele Osmanlije, koje će u njemu ostati narednih 366 godina.

Smederevo tog novembra 1805. postaje sedište Praviteljstvujuščeg sovjeta serbskog, centralnog organa vlasti u ustaničkoj Srbiji.

Inače, nema pisanih dokaza da se čuvena predaja ključeva uopšte baš tu odigrala, ali je ostalo predanje, o kome svedoči i tabla na Dudu. Ono što je nesporno jeste da i kao takav, prastaro drvo, Dud predstavlja spomenik, baš zbog narodnog predanja koja ga definiše. Ako ne istorijski, zbog napred navedenog, makar i spomenik prirode, kako ga zakoni ove države prepoznaju.

 

Skorašnji članci

error: Content is protected !!