Vežba „Sistem 2021“ održana, nadležni bez izjava za javnost

SD, SP, KO, 5. novembar 2021 – Na 50 lokacija u Srbiji, među kojima su Smederevo, Smederevska Palanka i Kovin, danas od 10 do 12 sati, održana je  vežba „Sistem 2021“ u cilju prikaza funkcionisanja čitavog sistema zaštite i spasavanja u slučajevima vanrednih događaja.

Tokom današnje vežbe, niko od nadležnih nije smeo da daje izjave za naš medij, tako da u nastavku objavljujemo samo fotografije koje smo snimili u Dunavskoj ulici u Smederevu

Foto: Podunavlje.info

U međuvremenu je Opština Smederevska Palanka objavila kompletan izveštaj koji objavljujemo kao primer dobre prakse:

Operativno-taktička vežba civilne zaštite „Sistem 2021“, koja se održava istovremeno u 50 gradova i opština u Srbiji, u Smederevskoj Palanci je podrazumevala simulaciju i saniranje požara na Mikulji. Prenosimo kompletan izveštaj, koji je odmah objavljen na opštinskom sajtu, kao primer dobre prakse:

Na lice mesta, posle simulacije izbijanja požara, koji su, prema scenariju vežbe, izazvala tri lica bez stalnog boravišta, u blizini planinarskog doma na Mikulji, izašla je vatrogasno-spasilačka jedinica iz Smederevske Palanke, koja je ubrzo zatražila pomoć vatrogasaca iz Smedereva.

Dvadeset minuta po izbijanju požara, sastao se, po hitnom postupku, Opštinski štab za vanredne situacije, a na mesto događaja upućeni su predstavnici Crvenog krsta, koji su prihvatili ugrožena lica, koje je prethodno medicinski zbrinula ekipa hitne pomoći, i odveli ih na bezbednu lokaciju.

Štab je predložio proglašenje vanredne situacije na delu teritorije opštine, za Mesnu zajednicu Donji grad, što je predsednik opštine, Nikola Vučen i učinio. Po proglašenju vanredne situacije Štab je naredbama angažovao subjekte od posebnog značaja za zaštitu i spasavanje, Dom zdravlja, Elektromoravu, JKP „Vodovod“, preduzeće Por Verner i Veber, kao i stručno-operativne timove, poverenika i zamenika poverenika Civilne zaštite u MZ Donji grad.

Na lice mesta je odmah došao i predstavnik „Srbija-šuma“ iz Kragujevca. Oformljeno je komandno mesto na Mikulji, kome su se priključili predstavnici EPS-a, JKP „Vodovod“, Hitne pomoći, članovi stručno-operativnih timova Opštinskog štaba za vanredne situacije za evakuaciju i zbrinjavanje ugroženih, kao i perdstavnik Por Verner i Vebera, radi asanacije terana. JKP „Vodovod“ je dopremio cisternu sa rezervama vode, a „Elektromorava“ obezbedila električne instalacije i objekte EPS-a na ugroženom području.

Radi brzog saniranja požara, na zahtev rukovodioca akcije gašenja, Ivice Rašića, komadira vatrogasni-spasilačke jedinice iz Smederevske Palnke, aktivirana je i Specijalizovana jedinica civilne zaštite iz Smedereva, a u evakuaciju ugroženih, i pripremu za eventulanu evakuaciju šireg stanovništva, u slučaju širenja požara, uključili su se volonteri crvenog krsta iz Smederevske Palanke, kao i poverenik i zamenik poverenika civilne zaštite u Mesnoj zajednci Donji grad.

Štab za vanredne situacije je sve vreme pratio situaciju na terenu, putem video linka, a u 11:50 pristigli su završni izveštaji, koje je zaopštio komandant štaba, Nikola Vučen:

Prema izveštaju Hitne pomoći Doma zdravlja, u požaru su lakše povređena dva lica, koja su zbrinuta na licu mesta.

Prema izveštaju Stručno-operativnog tima za evakuaciju, stručno-operativnog tima za zbrinjavanje i Crvenog krsta, dva lica su evakuisana iz ugroženog područja, i budući da se radi o licima koja nemaju stalno boravište, predati su Crvenom krstu, koji će im odrediti privremeni smeštaj.

Prema izveštaju JKP „Vodovod“, dopremljena je cisterna sa vodom u zadatom roku.

Takođe, ekipe Elektromorave su izvršile zadatak obezbeđenja objekata i mreže elektrodistribucije koji se nalaze u ugroženoj zoni;

Na terenu su ekipe Por Verner i Vebera doo, započele pripremanje asanacije terena, a predstavnici Javnog preduzeća „Srbija šume“ iz Kragujevca, analizirale su nastalu štetu na šumskom resursu.

Stanovnici MZ Donji grad su obavešteni o incidentu, i pozvani na pripravnost. To su učinili pre svega poverenik i zamenik poverenika civilne zaštite u MZ „Donji grad“.

U sadejstvu vatrtogasnih jedinica iz Smederevske Palanke i Smederva, požar je lokalizovan a zatim i ugašen,a Opštinski štab za vanredne situacije je predložio predsedniku opštine da ukine vanrednu situacju na delu teritorije opštine, za Mesnu zajednicu „Donji grad“, posle čega je vežba zvanično završena.

 

Skorašnji članci

error: Content is protected !!