Site icon podunavlje.info

Predstavljanje knjige Rečnik stradanja Katarine Đorđievske

SMEDEREVO, 5. novembar 2021 – Narodna biblioteka Smederevo organizovaće predstavljanje knjige Rečnik stradanja Katarine Đorđievske danas od 19 sati na Dečijem odeljenju.

U programu učestvuju autorka Katarina Đorđievska i Dobrivoje Stanojević, redovni profesor FPN u Beogradu a medijator je Sanja Drobnjaković.

„Poezija Katarine Đorđievske, tematski gledano, uglavnom je intimistička. Ona se uspešno izražava kako u slobodnom tako i vezanom stihu. Ali njene pesme nisu hermetičke, one su prijemčive čitalačkom sluhu, tako da poprimaju univerzalni doticaj. Verujem da će se njena poezija dopasti čitaocima, što je i razlog moje tople preporuke za objavljivanje.

Takođe, iskazujem svoje verovanje u pesničku budućnost Katarine Đorđievske, koja, iako mlada, ispisuje zrelu poeziju. Iako piše nadahnuto, kod nje je prisutna „svest o pesmi” (Branko Miljković), piše iskreno, otvoreno o svom (ovom) vremenu. Malo je pesnika koji se usuđuju da smelo pevaju o sebi i okruženju.

Posebno naglašavam njen osećaj za melodiju, njeni stihovi odzvanjaju. Mada moderne vokacije, pesme sadrže tradicionalne vrednosti pevanja, što ih čine približnim širokom čitateljstvu. A ti elementi su veoma bitni za trajnost poezije“, napisao je Vlasta Mladenović.

Exit mobile version