Mihajlović: Pomoć svim građanima u postavljanju solarnih panela i zameni stolarije

5. novembar 2021 – Ministarka rudarstva i energetike Srbije Zorana Mihajlović uručila je danas ugovore o sufinansiranju programa ugradnje solarnih panela za domaćinstva gradonačelnicima i predsednicima 37 gradova I opština, čija je ukupna vrednost 195 miliona dinara. Među gradovima koji su dobili sredstva na javnom pozivu je i Smederevo.

Ona je rekla da su ciljevi davanja podsticaja za ugradnju solarnih panela smanjenje potrošnje energije na nacionalnom nivou, niži računi za domaćinstva i zdravija životna sredina.

„Mi smo ovim projektom postavljanja solarnih panela i zamene stolarije pokrenuli najveći proces koji znači zdraviju, održiviju i zelenu energetiku. Ukupno je 37 lokalnih samouprava, koje su stvorile uslove za zajedničko sprovođenje ovog projekta, pokazalo svest da neke stvari moramo da menjamo“, rekla je Mihajlović.

Istakla je da će se nastaviti subvencionisanje i za postavljanje solarnih panela i zamenu stolarije i u narednim godinama, a da je cilj da sva domaćinstva u Srbiji dobiju tu mogućnost.

„Samo zajedno možemo doći do rezultata i cilja, a to je smanjenje potrošnje za minimum 30 odsto, a to će značiti i niže račune za domaćinstva za takođe 30 odsto. To za Srbiju na nacionalnom nivou znači 3.300 tona manje ugljen-dioksida godišnje“, rekla je Mihajlović.

Ukupno u ovaj program država i 37 gradova i opština ulažu oko 195 miliona dinara, od čega Ministarstvo 97,6 miliona. Od toga 25 odsto finansiraju lokalne samouprave, 25 odsto Ministarstvo rudarstva i energetike i 50 odsto građani.

Foto: mre.gov.rs

Skorašnji članci