Za Moju prvu platu se prijavilo oko 13.000 mladih

4. novembar 2021 – Za program Moja prva plata, koji se realizuje drugu godinu za redom, konkurisalo je 12.966 mladih ljudi, a radna mesta ponudilo je 8.699 poslodavaca, kažu u Ministarstvu rad, boračka i socijalna pitanja. Nakon prošlogodišnjeg ciklusa, skoro polovina prijavljenih na tom programu zasnovala je radni odnos.

Ministarka za rad, zapošljavanje, boračka i socijalna pitanja Darija Kisić Tepavčević podsetila je da je ove godine napravljen niz reformi „kako bi naši mladi ljudi ostali u svojoj zemlji, zasnovali porodice i privređivali“.

Kisić Tepavčević je podsetila na to da je Vlada ove godine usvojila Strategiju zapošljavanja od 2021. do 2026. godine, sa pratećim Akcionim planom, kao i da je realizovan niz konkretnih programa i mera usmerenih na podršku mladima u zapošljavanju.

Kako je dodala, on podrazumeva da mladi dobijaju kvalitetnu ponudu za posao, nastavak obrazovanja, praksu ili dodatnu obuku u roku od četiri meseca od ulaska u status nezaposlenosti ili završetka formalnog obrazovanja.

Prijava kandidata za program Moja prva plata je završeno a poslodavci ih biraju do 15. novembra.

Moja prva plata je namenjena ljudima mlađim od 30 godina, sa završenim srednjim i visokim obrazovanjem. Program sprovodi Nacionalna služba za zapošljavanje (NZS) kod poslodavaca u privatnom ili javnom sektoru.

Kako prenosi Nova ekonomija, mladima srednjeg obrazovanja obezbeđena je mesečna naknada u iznosu od 22.000, a za one visokog obrazovanja 26.000 dinara.

NZS vrši isplatu sredstava direktno licima na osposobljavanju, preko banke Poštanska štedionica, koja otvara namenski tekući račun licima, bez naplate troškova njegovog održavanja.

Doprinosi u slučaju povrede na radu i profesionalne bolesti se, kako je navedeno, uplaćuju u skladu sa zakonom.

Foto: Pixabay

Skorašnji članci

error: Content is protected !!