Site icon podunavlje.info

Projekcija igrano-dokumentarnog filma „Kongres zaborava“ i razgovor sa autorom

SMEDEREVO, 3. novembar 2021 – U Koncertnoj dvorani Centra za kulturu Smederevo danas od 19 sati biće održana projekcija igrano-dokumentarnog filma „Kongres zaborava“ Vladimira Paunovića, a nakon projekcije biće vođen razgovor sa autorom.  Ulaz je slobodan.

Ove godine je pola veka od održavanja najvećeg skupa u oblasti kulturne politike u SFRJ – Kongresa kulturne akcije (1971. u Kragujevcu) o kome govori  igrano-dokumentarni dugometražni film “Kongres zaborava” (učestvuju: .Latinka Perović, Dragoljub Mićunović, Želimir Žilnik, Matija Bećković, Mirko Čanadanović, Đoko Stojičić, Milena Dragićević Šešić, Vidosav Stevanović, Milan Nikodijević, Radina Vučetić, Aleksandar Raković, Milivoj Bešlin, Zoran B. Petrović, Miloš Jevtić, Milan Đokić, Berislav Stevanović, Zoran Matović, Peca Popović, Zoran Stefanović, Boris Aranđelović) prikazan na KRAF-u 2017 i 2018. na Filmskim susretima u Nišu, Festivalu autorskog filma u Beogradu i Filmskom festivalu u Tuzli, ali i više puta ustupljen doktorantima i umetnicima iz zemlje i regiona za istraživanje. Film suočava sa pitanjima o decentralizaciji i demokratizaciji kulture, umetničkim slobodama, cenzuri i odnosu prema šundu. Priča je o prvoj opoziciji Titovom režimu u Srbiji i jednom zaboravljenom kulturnom događaju…

Program se realizuje u okviru festivala „Na sopstveni pogon“ Asocijacije Nezavisna kulturna scena Srbije.

Vladimir Paunović je doktorirao na katedri menadžmenta i produkcije Fakulteta dramskih umetnosti u Beogradu. Radio je kao novinar i urednik u medijima, PR i producent kulturnih programa i aktivista civilnog sektora (osnivač NVO “ MillenniuM”), da bi se u poslednje vreme posvetio pisanju knjiga, scenarija, pozorišnih tekstova, naučnih radova i dokumentaristici.

Njegov filmski pristup je baziran na TV dokumentarizmu istraživačkog tipa, sa korišćenjem „kreativnih elemenata“ (filmskog jezika, igranih scena) isključivo u svrhu naracije koju smatra presudnom za rad. Svoj stil naziva „zen dokumentarizmom“.

Autor je dokumentarne serije “Šumadijski bluz” (Istorija popularne kulture Kragujevca, 2010. TV Kragujevac i TV K9) i dokumentarnih filmova: “Kongres zaborava” (priča o “srpskim liberalima” u SFRJ, KRAF 2017; Filmski susreti u Nišu 2018. – prateći program; Tuzla film festival 2018. – zvanična selekcija; Festival autorskog filma Beograd 2018 – specijalne projekcije), “Živi zid” (sudbina radnika fabrike “Zastava” tokom i posle NATO napada, KRAF 2019.), “Poljubac Ele Ficdžerald” (priča o diksi bendu 7 mladih, otvaranje “Nishville Movie Summit 2019”  i takmičarska selekcija “Dok’N’Ritam” Beograd, 2020.), “Pioniri građanskog društva” (o istoriji filantropije i civilnog sektora), “Crveni Barjak” (o reviziji levičarskog nasleđa, Festival radničkog filma Zrenjanin 2020 i KRAF 2020.) i “Koncert za mir” (o prvoj antiratnoj muzičkoj manifestaciji Srbije, Festival radničkog filma Zrenjanin 2021, Tuzla film festival 2021. i KRAF 2021.). Osnivač je Kragujevačkog festivala antiratnog, angažovanog i akademskog filma (gde je u prvih 10 izdanja bio selektor) i inicijator dodele priznanja “Tori Janković” za decentralizaciju filmske umetnosti Srbije. Bio je član žirija međunarodnog filmskog festivala MikroFAF iz Beograda 2020.

Exit mobile version