Poskupela osnovna životna namirnica

SMEDEREVO, 3. novembar 2021 –  Hleb je poskupeo, pa se tako jedna od omiljenih vrsta kod Smederevaca –  “Ruža”, u pojedinim privatnim pekarama u Smederevu prodaje po ceni  od 60 dinara, umesto doskorašnjih 50.  Dakle, za 10 dinara više, odnosno 20 odsto.

Ne zaobilaze nas ni izmenjene cene ostalih životnih namirnica. Kao što nam je rekla prodavačica u jednom od smederevskih megamarketa: “Ne možemo da postignemo da izlepimo nove cene koliko se brzo menjaju, od mesa i prerađevina od mesa, pa do ostalih prehrambenih namirnica”. Dobronamerno nas je savetovala da se fokusiramo na određene proizvode koji su na akcijama.

Svedoci smo i poskupljenja mesa i prerađevina od mesa. Tamo gde je bilo moguće naći kilogram svinjskog mesa za nešto više od 400 i za juneće malo iznad 500 dinara, to više nije moguće, čak ni na akcijskim sniženjima. U jednoj od u poslednje vreme veoma popularnih privatnih kasapnica na Zelenoj pijaci, mleveno svinjsko meso se prodaje po ceni od 560 dinara za kilogram, umesto do nedavnih 480 dinara.

U međuvremenu je poskupelo i brašno, šećer, ulje, kafa, jaja… Sledi povrće. Cene na pijacama su od kraja leta bile za mnoge građane visoke, pa nije bilo nikakvog finansijskog opravdanja da se u većim količinama ostavljaju npr. sok od paradajza ili kiseli krastavci, donekle i ajvar, odnosno paprika za pečenje.

Mitrovdan je vreme za ostavljanje kiselog kupusa, međutim, cene su duplo pa i trostruko  više nego lane, kada je mogao da se kupi za 20 do 30 dinara za kilogram. Na popularnom “buvljaku” u Smederevu kupus se “na veliko” prodaje po ceni od 50 do 60 dinara. Situacija na Zelenoj pijaci u centru grada, gde su za tezgama uglavnom nakupci, još je “bolja”, pa se postavlja pitanje ekonomske isplativosti ostavljanja zimnice na način koji se u Srba praktikovao do sada.

Foto: Podunavlje.info

Skorašnji članci

error: Content is protected !!