Smederevska Palanka u grupi pozitivnih primera pronatalitetnih mera

SMEDEREVSKA PALANKA, 1. novembar 2021 – Državna sekretarka u Ministarstvu za brigu o porodici i demografiju Milka Milovanović Minić, izjavila je danas da će se u sveobuhvatnom dokumentu koje će Ministarstvo sačiniti posle obilaska svih lokalnih samouprava, u grupi pozitivnih primera lokalne pronatalitetne politike, naći i Smederevska Palanka u kojoj je ove godine rođeno 30 beba više nego prošle.

Državna sekretarka je o zaustavljanju negativnih demografskih trendova u Srbiji danas razgovarala s predsednikom opštine Smederevska Palanka Nikolom Vučenom i sa zamenicom gradonačelnika Smedereva, Marijom Marković Stavrić, o čemu smo ranije danas izvestili.

“Zadatak Ministarsva je da u saradnji s lokalnim upravama uoči koje su to mere do sada dale rezultate, a koje bi mogle biti dodatno uvedene i da zajednički damo najbolji predlog tih mera”, rekla je Milovanović  Minić i dodala da je demografsku sliku dodatno pogoršala pandemija koronavirusa, rekla je državna sekretarka, uz apel građanima da se vakcinišu.

Ona je rekla i da su u poređenju s opštim podacima, brojke u Smederevskoj Palanci ohrabrujuće, ali da demografska politika mora biti dugoročna i strateški orjentisana, uz uvažavanje lokalnih specifičnosti i dodala da sama finansijska podrška nije dovoljna, pa je  moraju pratiti i druge mere, kao što je sigurnost posla mladih parova ili zaštita majki od diskriminacije poslodavca zbog porodiljskog odsustva.

Smederevska Palanka, kako je rečeno na sastanku, za rođenje prvog deteta u porodici izdvaja 120.000 dinara. U periodu od januara do oktobra 2021. godine u ovoj opštini rođene su 192 bebe, što je 30 više nego u istom periodu prošle godine, a od tog broja, 98 su prvorođenčad.

Nikola Vučen je istakao da je ova opština do pre četiri godine bila najzaduženija u Srbiji i da je lokalna uprava pokazala da je preokret moguć. Prema njegovim rečima, u planu su izdvajanja i za rođenje drugog deteta u porodici, a uporedo se radi i na boljim uslovima za život, kao što su obnova vrtića, škola i zdravstvenih ustanova.

“Za obrazovanje mladih talenatovanih učenika iz opštinskog budžeta, ove godine izdvojeno je pet miliona dinara”, rekao je Vučen.

Foto: minbpd.gov.rs

Skorašnji članci

error: Content is protected !!