Site icon podunavlje.info

Milovanović Minić: Populaciona politika nam je prioritet

SMEDEREVO, 1. novembar 2021- Državna sekretarka Ministarstva za brigu o porodici i demografiji Milka Milovanović Minić u okviru svojih redovnih aktivnosti danas je posetila Smederevo. Tim povodom razgovarala je sa zamenicom gradonačelnika Marijom Marković Stavrić o demografskim problemima sa kojima se suočava Srbija, kao i unapređenju mera podizanja stope nataliteta.

„Grad Smederevo nizom mera doprinosi razvoju demografske slike. Pre svega, pomaže socijalno ugrožene trudnice u jednokratnom iznosu sa 25 hiljada dinara, svaka porodilja jednokratno dobija i 15 hiljada dinara, za blizance i više dece pomažemo u ukupnom iznosu 100.000 dinara. Takođe, prvo rođeno dete u kalendarskoj godini, ili trudnoću sa više dece, Grad pomaže sa 100 hiljada dinara. Nizom drugih mera pomažemo razvoj nataliteta i brinemo o porodici u celini, poput subvencionisanog prevoza za đake i studente, kojima dodeljujemo i stipendije. Brinemo i o starijim osobama koji imaju pravo na besplatan gradski prevoz. Želimo da nam stanovništvo ostane u Smederevu i da građani budu zadovoljni životom koji vode“, istakla je zamenica gradonačelnika Marija Marković Stavrić.

Cilj današnjeg sastanka je da se na lokalnom nivou sagledaju mere koje su dale dobre rezultate i koje su mere koje bi trebalo dodatno podržati, rekla je državna sekretarka.

„Nažalost, situacija u Srbiji je vrlo loša što se tiče demografije. Mi smo po prvi put ispod sedam miliona (stanovnika Srbije), nama je svaki peti stanovnik stariji od 65 godina, tek svaki sedmi mlađi od 14 godina. Prosečna starost je oko 43 godine. Imamo poražavajuće podatke u vezi sa natalitetom, po prvi put ispod 62.000 rođenih beba od kada to statistika baleži“, istakla je pored ostalog Milovanović Minić.

Ona je naglasila da moramo da učinimo sve da zaustavimo ovaj demografski trend i dodala da je Vlada Republike Srbije rešena da se „uhvati u koštac“ sa ovim problemom i pohvalila mere koje na ovom planu realizuje Grad Smederevo.

Exit mobile version