Site icon podunavlje.info

Zimsko računanje vremena počinje u noći između ove subote i nedelje

24. oktobar 2020 – Praksa je da se svakog poslednjeg vikenda u oktobru pomera sat i prelazi na zimsko računanje vremena. Ono, podsećamo, ove godine počinje u noći između subote 30. i nedelje 31. oktobra, u tri sata posle ponoći. Kao takvo će da po traje do poslednjeg vikenda u martu naredne godine kada sledi letnje računanje.

Ništa novo, radimo to od 1983. godine, a i ovo pitanje je regulisano zakonom u većini evropskih zemalja pa tako i u Srbiji. E sad, koliko će to još da potraje… Prošle godine u ovo vreme je u sedištu Saveta EU potvrđeno je da je i dalje na snazi rok da ovo telo do 2021. godine donese odluku o tome da li se ukida ili ne letnje i zimsko računanje vremena. Ipak, države članice EU vratiće i ove jeseni časovnike za jedan sat unazad, jer nisu postigle saglasnost o predlogu Evropske komisije. Možda neke od narednih godina.

Dotle, dok se ne ukine… Mobilni  telefon će umesto vas da pomeri sat, baš kao i većina modernijih televizora i sličnih sprava, ali zato proverite ručne i zidne satiove i vratite ih za jedan sat unazad.

Exit mobile version