Škole u gradovima Podunavskog okruga i dalje po prvom modelu

29. oktobar 2021 – Tim za praćenje i koordinisanje primene preventivnih mera u radu škola doneo je odluku da se drugi model organizacije obrazovno-vaspitnog rada, odnosno kombinovana nastava, od ponedeljka, 1. novembra, primenjuje u srednjim školama na teritoriji šest lokalnih samouprava – Veliko Gradište, Vrnjačka Banja, Beograd, Kula, Niš i Šabac. Sve ostale škole i dalje će nastvau imati po prvom modelu, koji podrazumeva neposrednu nastavu u školama.

Drugi model nastave podrazumeva da se obrazovno-vaspitni proces. organizuje kombinovanjem neposredne nastave i nastave na daljinu, a odeljenja su podeljena u grupe.

Pre donošenja odluke, kako se navodi u saopštenju, za svaku lokalnu samoupravu razmatrani su opšta epidemijska situacija, podaci iz nadzora o obolevanju od COVID-19 kod učenika i nastavnika, kao i podaci o utvrđenim klasterima obolelih, odnosno broju odeljenja i grupa koja su prešla na drugi i/ili treći model nastave usled obolevanja učenika.

Prema podacima iz nadzora preuzetim iz elektronskog sistema „Servis javnog zdravlja“, koje je Ministarstvu prosvete, nauke i tehnološkog razvoja dostavio Institut za javno zdravlje „Milan Jovanović Batut“, u nedelji od 21. do 28. oktobra broj obolele dece školskog uzrasta od 6 do 18 godina bio je 4.388 (0,57 odsto) obolelih.

U osnovnim i srednjim školama  ukupno je 102 (0,25 odsto) odeljenja (16 i manje učenika), koja su zbog najmanje tri slučaja infekcije učenika u odeljenju promenila način organizacije rada sa neposrednog rada na onlajn nastavu u poslednjih 10 kalendarskih dana.

Ukupno je 998 (2.45 odsto) odeljenja (17 i više učenika) koja su zbog najmanje dva slučaja infekcije učenika u odeljenju promenila način organizacije rada sa neposrednog na kombinovani model u poslednjih 10 kalendarskih dana.

Evidentirane su 143 (0,35 odsto) grupe u kojima se iz kombinovanog modela nastave prešlo na onlajn (pojava tri slučaja infekcije učenika) u poslednjih 10 kalendarskih dana.

Foto/ilustracija: pixabay.com

Skorašnji članci