Tribina o prevenciji raka dojke na Gradskom trgu u Smederevu

SMEDEREVO, 28. oktobar 2021 – Tradicionalnim puštanjem ružičastih balona u nebo, deljenjem lifleta prolaznicama i upoznavanjem sa neveselim podacima i činjenicama, danas je na smederevskom Gradskom trgu obeležen Mesec borbe protiv raka dojke, oktobar.

Rak dojke je najčešći zloćudni tumor kod žena u Srbiji. Svake godine oko 4.600 žena oboli, a 1.600 umre od ove bolesti. Jedna od osam žena tokom svog života oboli od raka dojke, kažu sada već bajati podaci, s obzirom da je zbog pandemije lečenje mnogih pa i ove bolesti paso u drugi plan.

Mi bolest, na žalost, ne možemo da sprečimo, ali možemo da je ustanovimo u početnoj fazi  kada su i karcinom dojke i karcinom materice izlečivi u više od 90 odsto slučajeva.  Naravno, u medicini nije sve sto posto i dva i dva četiri nisu uvek četiri, ali praćenjem pacijentkinja, njihovog zdravstvenog stanja mi možemo uveliko unapred da znamo da li se stanje pogoršava i da ne dozvolimo da dođe do najgoreg stadijuma bolesti. Ako je bolest uznapredovala možemo da je stavimo pod kontrolu raznim metodama lečenja, modernim načinima terapije, ali to nije garancija da se ta bolest neće vratiti. Uznapredovani oblici bolesti zahtevaju stalnu kontrolu – objasnila je okupljenima dr Sonja Dunčić iz smederevskog Doma zdravlja, podsećajući žene da redovne,posle tridesete godine,  barem jednom godišnje dolaze na preventivne preglede, poželevši svi prisutnim ženama da ne dođu u situaciju da ih leči.

Oktobar se, kao Međunarodni mesec borbe protiv raka dojke, obeležava u mnogim zemljama širom sveta, kako bi se skrenula pažnja na rasprostranjenost ove bolesti i podigla svest o značaju prevencije i ranog otkrivanja, kao i o mogućnostima pravovremenog započinjanja lečenja obolelih.

Prema podacima Svetske zdravstvene organizacije u svetu svake godine od karcinoma dojke oboli više od dva miliona žena, a više od pola miliona umre. Od ukupnog broja novoobolelih žena u svetu od 20 do 30 odsto su mlađe od 50 godina, a oko 33 posto su u dobi između 50 i 64 godine. Prema broju umrlih žena na žalost, naša zemlja zauzima neslavno drugo mesto u Evropi, zbog dijagnostikovanja karcinoma dojke u kasnoj fazi.

Foto: podunavlje.info©

 

Skorašnji članci

error: Content is protected !!