Site icon podunavlje.info

Perspektive biciklizma pored Dunava – gde smo tu mi?

27. oktobar 2021 – U bugarskom gradu Ruse održana je četvrta konferencija „Danube Cycle Plans“, što je jedan od projekata u okviru Interreg-a – Dunavskog transnacionalnog programa. Nacionalna strategija za razvoj biciklizma Republike Srbije predstavlja dokument koji bi trebalo da doprinese da i naša zemlja ne ostane mimo tog sveopšteg plana zemalja duž trase Dunava.

Razvoj biciklizma predstavlja jedan od ključnih prioriteta Evropske unije, pa je i Republika Srbija na svom evropskom putu u obavezi da uskladi i ove zahteve. “Danube Cycle Plans” ima za cilj da podrži razvoj održivog načina korišćenja bicikala u okviru sistema javnog saobraćaja, kao i u turističke svrhe, uz poštovanje bezbednosti biciklista, balansirane mogućnosti pristupa urbanim i ruralnim područjima, kao i popularizaciju korišćenja bicikala u svrhu transporta, saopšteno je danas.

Nacionalna strategija za razvoj biciklizma Republike Srbije predstavljaće jedinstven rukovodeći dokument, koji se, u smislu saobraćajne politike, sveobuhvatno bavi principima biciklističkog saobraćaja i svim njegovim aspektima, koji postavlja osnovne pretpostavke, daje smernice za njegov razvoj i postavlja konkretne ciljeve, navodi se u saopštenju koje je izdato ovim povodom.

Kao generalni problem apostrofira se nejasan koncept razvoja biciklizma u Republici Srbiji, što se ogleda u nedovoljnoj posvećenosti izgradnji neophodne infrastrukture koja nije u skladu sa najnovijim trendovima.

Mere neophodne za ostvarivanje ciljeva Strategije podrazumevaju kooperaciju različitih institucija i sektora u društvu, sinergiju napora svih relevantnih društvenih činilaca – nadležnih ministarstava, instituta, eksperata, organizacija civilnog društva, jedinica lokalne samouprave i svih ostalih relevantnih aktera. Jer, Strategija predviđa pre svega izgradnju, razvoj i održavanje biciklističke infrastrukture, ali i modifikacija i dopuna postojećih regulativa.

Jedan od zaključaka četvrte konferencije „Danube Cycle Plans“ jeste i olakšavanje razvoja biciklističkih politika na nacionalnom i transnacionalnom nivou uz podršku nacionalnih biciklističkih planova zasnovanih na zajedničkoj transnacionalnoj Dunavskoj biciklističkoj strategiji. Navodi se dalje i kako treba podržati obezbeđivanje adekvatne biciklističke infrastrukture definisanjem mreže dunavskih biciklističkih ruta, razvojem zajedničkih standarda i izradom investicionog plana za unapređenje trenutnih uslova.

Koliko ćemo se mi u trome snaći, da ne ostane sve samo na usvajanju tog jednog papira, Nacionalne strategije za razvoj biciklizma Republike Srbije – ostaje da se vidi.

Foto/ilustracije: pixabay.com

 

 

 

Exit mobile version